Belföld

Zaklatás az élelmiszerláncnál?

Szexuális zaklatás (szexuális zaklatás)
Szexuális zaklatás (szexuális zaklatás)

Évek óta zaklatja beosztott kolláganőit az egyik áruházlánc egyik vezető beosztású munkatársa – állítják többen is. Az érintettek közül ketten panaszt tettek a cég vezetésénél, amely vizsgálatot is folytatott, de nem tudták kideríteni, mi történt. A bepanaszolt főnök közben feljelentette a két nőt becsületsértés miatt.

„Lenyeli-e?” Állítólag ilyen alpári kérdésekkel zaklatja egyes női beosztottjait évek óta az egyik üzletlánc központjában az egyik vezető beosztású férfi főnök. Szilvia és Betti állítása szerint éveken át kényszerültek elviselni, nemcsak a napi rendszerességgel előforduló szóbeli inzultációkat, hanem azt is, hogy főnökük, amint alkalma nyílt rá, meg is fogdosta őket.

Szilvia elmondása szerint őt rendszeresen „elkapta” főnöke például a fénymásoló környékén, két kézzel markolászta a fenekét és a mellét. Szilvia, mivel féltette állását, éveken át csak ráordítani tudott felettesére – sokszor tanúk előtt –, pofon verni nem merte.

A főnök tanúi

Idén azonban megjelent a cégnél a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelynek elnöke, Bubenkó Csaba támogatásáról biztosította zaklatásnak kitett tagjait, így ma már a szakszervezet és annak jogásza képviseli a panaszosokat.

Első körben a cég vezetésének írtak, ebben azt tudakolták, milyen eredménnyel zárult a cég vizsgálata az ügyben. A cég Bubenkó Csaba szerint nem válaszolt, a Spar viszont, a Hír24-nek küldött válaszában azt írja, a szakszervezet nem kereste meg őket. Ugyancsak ebben a levélben írja a cég, hogy vizsgálatuk nem tudta kilderíteni, kinek van igaza, a két hölgy pedig elállt a vizsgálat további folytatásától.

Szilvia és Betti szerint persze, hogy elálltak, mert, mint mondják, az általuk megnevezett, a zaklatást alátámasztó szem- és fültanúk közül, egy ember kivételével, senkit nem hallgattak meg, gyakorlatilag csak a meggyanúsított vezető tanúit kérdezte meg a válallat.

Mellfogdosás karácsonyra

A vizsgálatkor szembesítették Szilviát és Bettit a főnökükkel. Ekkor szó szerint idézniük kellett azokat a mondatokat, amelyekkel a férfi traktálta őket. A két nő szerint főnökük meg sem próbált virágnyelven fogalmazni, hanem alpári, pornós zsargont használva fejezte ki vágyait.

Betti elmondta, hogy az egyik karácsonykor főnöke, egy másik férfi kolléga szeme láttára megfogta a mellét, így kívánva boldog karácsonyt neki, majd kiviharzott az irodából.

Szilvia különösen megalázónak érezte azt, hogy hangosan ki kell mondania az inkriminált mondatokat, tekintettel arra, hogy ő azóta anya lett. Felettesük mindent tagadott.

“Milyen pózban szereti?”

Szilvia elmondása szerint munkája révén régóta ismeri a férfit, még abból az időből, amikor az a vállalat egyik partnercégénél dolgozott, így gyakran bejárt az irodába. A férfit néhány évvel ezelőtt vették fel a kereskedelmi lánchoz, és, mint mondja, amint hatalmat kapott a kezébe, azonnal vissza is élt vele. Napi rendszerességgel kérdésekbe burkolt ajánlatokkal bombázta az irodában dolgozó nőket, például milyen pózban szereti, illetve, annak, akiről tudta, hogy nincs barátja, „felajánlotta szolgálatait”.

Gyanús kirúgások

Szilvia szerint azért sem tudtak éveken át semmit tenni a zaklatások ellen, mert szerintük főnökük jó viszonyt ápol több felső vezetővel, ráadásul az iroda, ahol az inzutusok történtek, nincs bekamerázva.

A Spar válaszában azt írja, hónapokkal, évekkel az események után nehéz kideríteni a pontos tényállást.

Szilvai szerint tanúik közül többet azóta elbocsájtott a cég vagy áthelyezett másik területre. Szilvia sem dolgozik már az áruházláncnál, mivel szülési szabadsága után számára nem tudott olyan állást adni a cég, amely mellett elláthatná kisgyermekét.

Betti azonban még most is a központban dolgozik, de már áthelyezték egy olyan részlegre, ahol nem is találkozik a megvádolt főnökkel.

Zaklatás kontra becsületsértés

A szakszervezet elnőke úgy tudja, Szilvián és Bettin kívül másokat is rendszeresen zaklatott, illetve zaklat a nős férfi, ám mivel nem tagjai a szakszervezetnek, őket hivatalosan nem tudják képviselni.

A cég azt írja, a legfelsőbb vezetői szinten megtett mindent, amit módjában állt, de mivel az érintettek és a tanúk egymásnak ellentmondó tényeket állítottak, nem tudták megállapítani, kinek van igaza.

Bubenkó Csaba szerint a vállalat el akarja tusolni az ügyet, és a szakszervezeti elnök azt mondja, már akár jövő héten bejelentést tehetnek az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál, és ha kell, perre mennek a Spar ellen.

A megvádolt felettes feljelentést tett a rendőrségen, becsületsértés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik