Belföld

Ágyúdörgés a kismegyeri csata helyszínén

Az 1809-es kismegyeri ütközet napjához közeledve ismét megemlékeztek a csata áldozatairól Győrben. Simon Róbert Balázs szerint, a közel 800 hősi halott története, tévesen él a köztudatban.

Már hagyomány, hogy minden év júniusában történelmi Lovas- és Hadijátékkal emlékeznek a kismegyeri csata 791 áldozatára. Idén sem volt ez másként, az elmúlt hétvégén újra ágyúdörgéstől és lódobogástól volt hangos a városrész.

Az osztrák-magyar hadsereg és a magyar nemesi felkelés históriája előtt magasodó, 6 méteres emlékműnél elsőként a történelmi zászlók vonultak fel, majd Szabó János játszott katonadalokat tárogatóján, az ismert dallamokat a megjelentek is örömmel dúdolták. Simon Róbert Balázs köszöntő beszédében elmondta, hogy ez a harc tévesen él a köztudatban, hiszen úgy tartják, hogy ez egy győri futás volt, csakhogy arról mindenki megfeledkezik, hogy itt ötszörös francia túlerővel, mintegy 55 ezer fős sereggel néztek szembe honvédeink, arról nem is beszélve, hogy Győr 10 napig állta az ostromot. „A hősök egyetlen korban sem születtek hősöknek. Egyszerű emberek voltak, kitartással és rengeteg hazaszeretettel” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A hivatalos koszorúzási ceremóniát követően, a díszruhába öltözött lovasok, az emlékműtől alig néhány méterre rekonstruálták a 203. évvel ezelőtt történteket. Dörgött az ágyú, füstöltek a puskák, méltósággal ügettek a lovak, a győriek pedig az esős idő ellenére is kíváncsian nézték, a ma már csak játékos formában bemutatott jeleneteket. Napóleon, és a nemesi felkelés így maradhat meg örökre Kismegyer krónikás könyvében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik