Belföld

A Szegedi Ítélőtáblán gyakorolhatnak a joghallgatók

birosag(210x140)(4).jpg (bíróság, )
birosag(210x140)(4).jpg (bíróság, )

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi kara között jött létre együttműködési megállapodás a gyakorlati képzés segítése érdekében.

A megállapodást a Szegedi Tudományegyetem részéről dr. Szabó Imre, a jogi kar dékánja, míg a Szegedi Ítélőtábla részéről dr. Harangozó Attila, a táblabíróság megbízott elnöke írta alá.

Dr. Szabó Imre, az aláírást megelőzően szólt arról, hogy a SZTE jogi kara mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók elméleti képzése mellett arra is, hogy az itt végzők minél könnyebben el tudjanak igazodni pályakezdésük idején a gyakorlati jog világában is. Ennek szellemében, a napi igényekhez igazodva korszerűsítették a képzést az elmúlt évek során, és ezt szolgálja a Szegedi Ítélőtáblával kötött megállapodás is, amely gyakornoki képzést biztosít azon joghallgatók számára, akik a legkiválóbb hallgatók közül kerülnek ki, és komoly érdeklődést tanúsítanak a bírói munka iránt.

Törőcsikné dr. Görög Márta az egyetem karrier irodájának vezetője hozzátette: a Szegedi Ítélőtáblán biztosított gyakornokképzés nem helyettesíti a szakmai gyakorlatot, ami minden joghallgató számára kötelező, hanem egy plusz képzés. Ennek keretében egyelőre 4 joghallgató 3 hónapon át dolgozhat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, kiváló bírók útmutatásai alapján, és a képzés végén beszámolót kell készíteniük az általuk végzett munkáról. A jogi kar abban segít a Szegedi Ítélőtáblán dolgozó hallgatóinak, hogy egyéni tanrend mellett végezhessék ez idő alatt az egyetemi tanulmányaikat.

A Szegedi Ítélőtábla megbízott vezetői, dr. Harangozó Attila megbízott elnök, dr. Hámori Attila megbízott elnökhelyettes azt hangsúlyozta, hogy a Szegedi Ítélőtáblának is fontos érdeke, hogy minél felkészültebb ifjú jogászok kerüljenek a bíróságokra, ezért örömmel fogadták el a Szegedi Tudományegyetem felkérését a szakmai együttműködésre. A kiváló munka alapja, hogy a táblabíróságra érkezők minden szakmai segítséget megkapnak, és olyan kiváló, több évtizedes ítélkezési gyakorlattal rendelkező bíró koordinálja a munkát, mint dr. Hegedűs István a büntető kollégium megbízott vezetője, aki egyetemi oktatóként részt vállal a jogi karon folyó elméleti képzésben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik