Belföld

Navracsics szerint bevált az új kormányzati rendszer

A közigazgatási- és igazságügyminiszter szerint minden idők legszigorúbb költségvetési politikája érvényesül ma és az együttműködésen alapuló kormányzati rendszer sikeres.

Navracsics Tibor szerint bevált az új kormányzati rendszer, új intézményi keretek jöttek létre és sok, mélyreható szakpolitikai reform indult, a fékek és ellensúlyok rendszere pedig működik.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási- és igazságügyi miniszter a Népszabadság internetes oldalán vasárnap megjelent interjúban kifejtette: 2010-ben új, az együttműködésen alapuló intézményi rendszert kellett kialakítani. “Intézményi válság ma nincsen Magyarországon, az új kormányzati rendszer bevált” – mondta. A reformok nemcsak szakpolitikák módosítását jelentik, hanem új logikát is. “Ez nem csak finomítást jelentett, rengeteg érdeket sértett” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy soha ennyire szigorú költségvetési politika nem érvényesült Magyarországon, és úgy vélte, hogy a felelős költségvetési politika és a Brüsszellel folytatott vita nem áll ok-okozati viszonyban egymással.

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy működik-e a fékek és ellensúlyok rendszere. A Velencei Bizottságnak a legfőbb ügyész és az Országos Bírói Hivatal elnökének a mandátumával kapcsolatban, a választókerületek átszabása miatt, és a nemzetiségi törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott aggályaira vonatkozó kérdésre azt mondta: a jelentést a kormány egyelőre csak a sajtóból ismeri. A Velencei Bizottság jelentései elkészítésének utolsó fázisában szokott szóbeli tárgyalást is tartani, ez június közepén lesz, és ezen a kormányt Répássy Róbert államtitkár képviseli.

“Az eddigi tapasztalatok alapján a mi szándékaink komolyak. Inkább a Velencei Bizottság szokta kevésbé akceptálni a mi észrevételeinket” – mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a vita azt jelenti, hogy ” ugyanarról a valóságról eltérő a véleményük”. Nem demokratikus-antidemokratikus álláspontok állnak egymással szemben, hanem szakmai és politikai álláspontok – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral. Arra a kérdésre: volt-e, hogy vitahelyzetekben érvényesíteni tudta a miniszterelnökkel szemben azt az álláspontot, amit a jogbiztonság vagy az alkotmányosság szempontjából indokoltnak tartott, azt válaszolta, “volt, amikor igen, volt, amikor nem”.

A Cosma-ügy kapcsán írt levelét illetően a miniszter megerősítette, hogy még “halvány szándékában” sem volt befolyásolási kísérlet, és nem utasította a Kúria elnökét.

A választási eljárási törvényről azt mondta: annak jelentős része, mely a technikai szabályokat tartalmazza, készen van: “Néhány politikai döntési pont van, amire várunk”. Szakmailag vállalhatatlannak nevezte Tóth Zoltán választási szakértő azon véleményét, hogy ha a választási bizottságokban köztisztviselők ülnek 2014-ben, akkor az apparátus csalásra lesz kényszerítve a politikusok által, ha probléma lesz a választási eredménnyel.

A járási hivatalvezetőkről szóló szabályozást említve úgy fogalmazott: változatlanul azt szeretné, hogy szakmailag elismert és megbecsült személyek legyenek a kinevezettek. Ezt az sem zárja ki, hogy valaki országgyűlési képviselő is egyben. “De azt szeretném a minimálisra, lehetőség szerint nullára szorítani, hogy politikai szinekúra, politikai menekülőpálya legyen a járási hivatalvezetői poszt” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik