Belföld

Kossuth téri fák: a Belváros tagadja a jogsértést

Kossuth tér (kossuth tér, )
Kossuth tér (kossuth tér, )

Az ombudsman szerint több jogsértés és visszásság is történt a fák kivágásának V. kerületi engedélyezési eljárásánál. A Belváros szerint ez "csak" egy vélemény.

A belvárosi jegyző egyeztetett mindenben a törvényességi ellenőrzést végző szervezetekkel a Kossuth téri fák ügyében, mindenben a jogszabályoknak megfelelően járt el – tudatta az V. kerületi önkormányzat hivatala. Előzőleg az ombudsman azt jelezte: az önkormányzati eljárás sértette a jogállamiság elvéből következő jogbiztonság, valamint az egészséges környezethez való jog követelményét. Nem tartották be a nyilvánosság, az átláthatóság, a jogbiztonság garanciáit az engedély kiadásakor

Válaszul az önkormányzat közölte: az ombudsman nem bíróság, így csupán véleményt tud megfogalmazni, amire megkapja a Belvárostól és az Országgyűlés Hivatalától is a jogilag alátámasztott, részletes választ.

 

Az Országgyűlés Hivatala február 23-án kérte az engedélyt az V. kerület jegyzőjétől, aki egy nappal később azt megadta. Mivel a hivatal még aznap lemondott fellebbezési jogáról, a jegyző az engedélyt jogerőre emelte. A jogerős engedély alapján február 28-án és 29-én kivágták a fákat a Kossuth tér északi részén.

A fákat azért kellett kivágni, hogy el lehessen végezni a Kossuth térre tervezett beruházáshoz szükséges régészeti vizsgálatokat, de a kivágási engedély kiadásakor a kérelmezőnek még nem volt régészeti engedélye, azt a kormányhivatal csak három nappal később adta ki.

A beruházás úgy kapott régészeti, fakivágási engedélyt, hogy az építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött, és azt sem lehetett tudni, hogy azt kiadják-e – írta Szabó Máté.

Az LMP néhány napja felháborítónak nevezte azt, ami a téren történik. Somfai Ágnes fővárosi képviselő azt mondta: a nagy és titokzatos átalakítás aggályos, hiszen egyelőre annyi derült ki, hogy mélygarázst építenek a tér északi részére, ahol korábban zöldfelület volt, valamint egy látogatóközpontot alakítanak ki, amelyet akár a Parlamentben is létre lehetne hozni.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik