Belföld

Ötletelve kormányoznak és Putyinra kacsingatnak

Jávor Benedek (Jávor Benedek)
Jávor Benedek (Jávor Benedek)

Még mindig nem tudni, összefog-e az LMP az MSZP-vel az Orbán-kormány leváltása érdekében.

A kormány egy átgondolatlan, véletlenszerű ötletelés nyomán tovább súlyosbította az ország gazdasági helyzetét. Ez az improvizáció a rendszerváltás két évtizedének legnagyobb megszorítási hullámává és adóemelésévé alakult át – jelentette ki Jávor Benedek frakcióvezető Szegeden, az LMP kétnapos kongresszusának szünetében.

Megítélése szerint az elhibázott gazdasági lépések igazságtalan és méltánytalan társadalompolitikával jártak együtt. Az oktatási rendszer, a közszolgáltatások, a közösségi közlekedés leépítése, a szociális ellátórendszer megkurtítása ugyanis azokat sújtotta leginkább, akiknek a jövedelme az egykulcsos adó bevezetése miatt amúgy is csökkent.

Emellett az ország politikai berendezkedése egy orosz típusú centralizált demokrácia irányába mozdult el, és mindezeket a lépéseket „a korrupció rendszerszintűvé fejlesztésével fejelte meg” a kabinet. Az állami földterületeket a Fidesz-közeli oligarchák szerzik meg a helyi családi gazdálkodók elől, a kis és közepes vállalkozások fejlesztésére szánt közpénzek pedig a Közgép Zrt.-hez és más a kormányhoz közeli érdekcsoportokhoz jutnak – állította a frakcióvezető.

Jávor Benedek úgy véli, az LMP az elmúlt időszakban erősíteni tudta társadalmi beágyazottságát. A felmérések szerint a pártnak 500-550 ezer támogatója van, ez kétszer annyi, amennyi szavazatot a 2010-es választásokon kapott.

Továbbra is érvényes az LMP kongresszusának határozata, mely szerint önállóan készülnek a választásokra, ez azonban nem kapta meg a szövetségi politikával kapcsolatos döntésekhez szükséges kétharmados támogatást. Ezért biztos, hogy a testületnek 2013-ban újra tárgyalnia kell arról, hogy az akkori támogatottság, választójogi viszonyok között miként lehet az LMP által képviselt programot hitelesen megjeleníteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik