Belföld

Kemencét adtak át Felsővárosban

Egész napos rendezvénysorozattal adták át ma a Felsővárosi Általános Iskola kemencéjét.

A Fejér Szövetség és Felsőváros közösen határozta el, hogy az általános iskola udvarára egy kemencét építenek, amit nemcsak a diákok és a városrész lakói használhatnak, hanem bármelyik székesfehérvári is. A kemence faszerkezetét és a kemenceépítés mesterét a Fejér Szövetség szerezte, s adta át az iskolának.

A kemenceátadáson igazi közösségi hangulat alakult ki, bár az odalátogató az üres székek láttán bizony megriadt, hogy senki sincs ott. Az emberek a fák hűvöséből nézték a műsorokat, amiket az iskola árnyékában adtak elő. A kemence felfűtése közben az iskola diákjai kitáncolták a májusfát, amit aztán az igazgató vezetésével ki is döntöttek. Mint Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója elmondta, megpróbálja a magyarság kihaló gondolatait a fiókhalálból megmenteni. Nem elég az, hogy szép könyvek színes lapjain megmutogatjuk, miként éltek elődeink, hanem oda kell vezetni a fiatalokat a liszthez, gyúródeszkához és igenis a kemencéhez, hogy láthassa, érezhesse hogyan készül az élet jelképe – mondta Földi Zoltán. Mint igazgató és mint önkormányzati képviselő is fontosnak tartom, hogy gyermekeink minden napjaikban éljék meg a múltat – zárta Földi Zoltán.

Boór Ferenc a Fejér Szövetség képviseletében kiemelte: elődeink a konyhákban élték életüket, ott sírtak, ott nevettek, ott ültek le beszélgetni. A kemencének közösségépítő szerepe van, méghozzá gyönyörű szép családépítő jelleggel, hát az iskoláknak ne csak tanórái, hanem közösségi életük is legyen – hívta fel a figyelmet Boór Ferenc. Felsőváros mindig is nyitott volt a hagyományai iránt, de úgy látom, hogy a városban él ez az igény, amit Cser-Palkovics András is jelzett, ezért a mai kemenceavatás egy sorozat első állomása, hiszen még sok fehérvári iskolában szeretnénk avatni – mondta Boór Ferenc.

Tóth Péter, aki a kemencét építette elmondta, hogy egy alkalommal vizes lett az állománya az otthon készített kenyérnek, ezért nem fért be mind a kemencébe. Nem akartam, hogy elvesszen az alapanyag, ezért a maradékot elektromos sütőben sütöttem ki. Ugyanabból az alapanyagból, ugyanabból a keverésből készültek a kenyerek, de a kemencében sütött összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint a másik – mesélte Tóth Péter. Hozzátette: kisöpörjük, kitisztítjuk a kemencét mielőtt a kenyeret betesszük, csak a forró levegő marad ott, de a kemencének lelke van, ami megjelenik a kenyér ízében.

Földi Zoltán igazgató, képviselő elmondta: a kemencét minden fehérvári használhatja. Sok szeretettel várjuk közösségek jelentkezését hétvégékre, hogy az iskola udvarán a kemence mellett töltsenek kellemes órákat.

Ahogy az avatás napján is volt bográcsos főzés piknik hangulatban, íjászkodás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, csillagvassal célbadobás, zenehallgatás, tánc és borozás, sörözés, jaffázás. Bizony gyakorolták ifjak és vének is az ostor pattogtatását, de volt, akinek a legjobban a hátán csattant, s nem a végén az ostor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik