Belföld

Az LMP befektetne az emberekbe

Mélyítette a válságot és csúcsra járatta a korrupciót a kormány - hangzott el az LMP szegedi kongresszusán.

Családias hangulatban zajlik a Lehet Más a Politika (LMP) hétvégi kihelyezett kongresszusa Szegeden, amelyet a párt országos és helyi vezetői, tagjai tartanak. A politikai tanácskozás mellett a résztvevőknek számos szabadidős programot is szerveztek. Az elmúlt két év nyilvános politikai értékelését például egy tiszai sétahajókázással kötötték össze szombat délután.

Ezen a párt parlamenti frakcióvezetője élesen bírálta az Orbán- kormány elmúlt két évét. Jávor Benedek szerint 2010-ben sokan azt várták, hogy a kormány rendbe teszi az ország gazdasági helyzetét és történelmi adósságait, ez azonban nem teljesült. Ehelyett a frakcióvezető szerint a válság alatt a kormány csak súlyosbította az ország helyzetét “improvizatív gazdaságpolitikájával, “adóemelési hisztériájával,” a “demokratikus intézményrendszer leépítésével” és “csúcsra járatott korrupcióval.

Jávor Benedek úgy vélte: mindennek köszönhető, hogy szerinte gazdaságilag a másfél százalékos visszaesésünkkel az egyik legrosszabb helyen állunk az Unióban,  tovább mélyült a szakadék a társadalomban a szegény és a tehetős csoportok közt, orosz tipusú központosított állam jött létre és az “Unióban páratlan korrupció” alakult ki nálunk. Erről az útról vissza kell fordulni, és az LMP európai, szolidáris, igazságos alternatívát kínál – mondta Jávor Benedek.

A párt szóvivője úgy vélte: a gazdasági bajok mellett a “legnagyobb tragédia” az ország lelki állapota, az emberekben megjelent félelem, amely “mérgezi a társadalmat.” Simon Katalin szerint a megszorítás nem  az egyetlen alternatíva a kilábalásból, ezért az LMP “az emberekbe szeretne befektetni,” például az oktatásba és az egészségügybe, amely versenyképessé tehetné az országot. Málovics György a párt egyik helyi vezetője arról beszélt, hogy szerinte Szegeden is a megszorítások, a “fiskális szempontok” érvényesülnek a helyi döntéshozatalban. Közben a kongresszusról kiszivárgott egy belső dokumentum, melyben a párt kampányértékelő bizottsága kudarcnak minősítette az LMP népszavazási kampányát, amelyen nem sikerült elérni a referendum kiírásához szükséges kétszázezer aláírást.

Ugyanakkor a Szeged24 kérdésére Jávor Benedek úgy fogalmazott: a népszavazási, a földkérdésben és a közmunka kérdésben folytatott kampányuk során több százezer emberrel is beszéltek, és sikerült olyan új társadalmi csoportokat   – például a gazdákat vagy az idősebb korosztályt – megszólítaniuk, amelyek eddig nem tartoztak tipikusan az LMP bázisához. A farkcióvezető szerint sikerült növelniük a párt társadalmi beágyazottságát, de ezt még erősíteni kell, főleg vidéken.

Jávor Benedek a Szeged24-nek azt mondta: egyes konkrét ügyekben együttműködnek más parlamenti pártokkal, de stratégiailag nem velük, hanem a parlamenten kívüli erőkkel, például a civilekkel számolnak. Ehhez Simon Katalin azt tette hozzá, hogy szerinte a parlamentben nem lehet olyan érdemi lépéseket tenni azoknak az embereknek az érdekében, akik leginkább rászorultak. Jávor Benedek úgy folytatta: az LMP azt tartja fontosnak, hogy a munkavállalók érdekében álljon ki, akik jelenleg kiszolgáltatottak. A frakcióvezető úgy becsülte: az LMP-nek nagyjából félmillió lehet a szavazótábora, és ezzel meghaladja az Országgyűlésbe kerüléshez szükséges öt százalékos küszöböt.

A szegedi kongresszus résztvevői vasárnap már inkább pihennek, mint poitizálnak: helyi termékekt kóstolnak, várost néznek kisvasúttal, és egy “meglepetés esemény” is vár rájuk a napfény városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik