Belföld

Vasvári emlékhely és Móka Miki

Moka-Miki(430x286)(1).jpg (Levente Péter, Móka Miki, Vasvári Pál Általános Iskola)
Moka-Miki(430x286)(1).jpg (Levente Péter, Móka Miki, Vasvári Pál Általános Iskola)

Történelmi diorámát avattak a Vasvári Pál Általános Iskolában.

Péntek reggel, egy komoly program keretében felavatásra került, Brájer Éva alpolgármester által, egy nagyon szép dioráma a Vasvári Pál Általános Iskolában. 11 órától pedig utólagos gyermeknapi ajándékként Levente Péter, az első és igazi Móka Miki, mintegy egy órás műsort adott a gyerekeknek, alsósoknak és felsősöknek egyaránt. Az ünnepség és a mókás program így kicsit lazábbá tette a tanév utolsó előtti péntekét.

Laczkó Gábor igazgató elmondta: Az iskolánkban nagyon fontosnak tartjuk a hagyományápolást. Nyilvánvaló, hogy itt első helyen van Vasvári Pál és életútja, illetve a névadóhoz fűződő programok szervezése. 2004-ben avattuk fel Vasvári Pál mellszobrát, és ekkor a posztamensében elhelyeztünk a szülőföldjéről, Tiszavasváriból származó néhány maréknyi földet is. A mai napon egy olyan diorámát avattunk fel, mely Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend tagjának keze munkáját dicséri és a funtineli csatát mutatja be ólomkatonákkal, üvegbe zárva.

Vasvárit úgy ábrázolja, hogy az alig két centis figura kezében ott van dandárjának, a Rákóczi- szabadcsapatnak a zászlaja, melyet utolsó csepp véréig védett, és mindkét oldalán az igazi zászlajuk felirata olvasható-, ha valaki nagyítót vesz a kezébe: Hazádnak rendületlenül, a másik oldalon, pedig Óh, ha te élnél Rákóczi! Vasvári a Gyalui-havasokban, a román felkelőkkel vívott harcban esett el 1849. július 6-án.

Vasvári emlékhelyünket még szebbé és meghittebbé tettük- mondta Laczkó Gábor. A dioráma mellett található egy urna, mely a néhány héttel ezelőtti kalotaszegi kirándulásunkról hozott földet rejti. Az emlékhely immáron Vasvári egész életét magába zárja, bölcsőtől a koporsóig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik