Belföld

Látássérült emberek a munkaerőpiacon

A Civil Centrum Alapítvány és a LÁRKE tartott tájékoztató napot.

A tájékoztató nap témája a látássérült emberek munkavállalásának segítése volt.

Farnady Judit, a Civil Centrum Alapítvány ügyvezetője elmondta: az alapítvány tavaly indította a „Megváltozott munkahely- HelloWork.hu” c. projektjét, ami egy akadálymentes állásközvetítő portál kialakítását jelenti. Vakok, látássérültek számára is teljesen akadálymentesen használható lesz ez a keresőportál. Specialitása, hogy kizárólag megváltozott munkaképességűeket próbál segíteni az álláskeresésben.

Nemcsak egy egyszerű közvetítésről van szó, hanem a portál segítséget és információt nyújt, továbbá hasznos tanácsokkal látja el a munkakeresőket. A vállalatok pedig speciális felkészítést, oktatást is tudnak végezni, akár vizsgáztatni is lehet majd ezen a portálon keresztül. A mai rendezvényre a célcsoportot hívtuk, a megváltozott munkaképességűeket, elsősorban vakokat és látássérült embereket, nekik szólnak előadásaink. Jelenleg ennek a projektnek a hatóköre a Közép-Dunántúli Régió. Ősztől tervezzük, hogy kiterjesztjük a célcsoportot, továbbá a hatókört is országos szintűre szeretnénk emelni- tette hozzá Farnady Judit.

Lászlóné Böröndi Mónika, foglalkozási tanácsadó kifejtette: 2009-ben indult el a Foglalkozási Rehabilitáció, itt elsősorban 16 és 65 év közötti aktív korú, látássérült embereket várunk, többek között munkaerőpiaccal kapcsolatos információnyújtással, munkaerő közvetítéssel, csoportos és egyéni foglalkozásokkal, kommunikációs és önismereti tréningekkel. A munkáltató cégek szemléletváltásán is dolgozunk, tudatosítani kell, hogy nagyon sok helyen tudnak már dolgozni a látássérültek. A foglalkoztatás és a tanulás abszolút nincs összhangban, mert a mai napig őket kosárfonásra, és szőnyegszövésre képzik. Látássérültjeink nagy része nem teljesen vak, a számítógéphez kiválóan értenek, az adminisztrációs, menedzseri, jogi, vagy szociális munka, de akár az árufeltöltő is mind olyan szakma, amit ők is be tudnak tölteni.

Dr. Varga Szabolcs, a LÁRKE jogásza elmondta: tavaly óta, aki nem alkalmaz huszonöt főnként, egy megváltozott munkaképességűt annak, 965 ezer forintos rehabilitációs hozzájárulást kell fizetni. Eddig az volt a stratégia, hogy a vállalkozások inkább ezt befizették. Én abban hiszek, hogy lehet ösztönözni a munkáltatókat támogatással is, de az információhiányból adódik a félelmek nagy része. Ha én megmutatom, akár egy próbanap során, hogy vakon is lehet számítógépet használni, és nem kell mellém állandó felügyelet, akkor ledőlhetnek ezek a gátak- jegyezte meg Dr. Varga Szabolcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik