Belföld

Sárga csillagos kitűzővel demonstráltak a képviselőház előtt

Sárgacsillagos kitűzővel demonstráltak fiatalok a Képviselői Irodaház épülete előtt az elmúlt időszak antiszemita megnyilvánulásai ellen.

Mintegy százhúsz sárga csillagos papírkitűzőt viselő demonstráló sorakozott fel csütörtök délután a fővárosi Képviselői Irodaház épülete előtt, a Széchenyi rakparton.

A demonstrálók az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondták, a megmozdulásnak nincs szervezője és felszólalója, valamennyi résztvevő a Facebookon közzétett felhívásra érkezett. A megmozdulás fél hatkor kezdődött azzal, hogy körülbelül százhúszan Jude feliratú, sárga csillagot ábrázoló papírlapot tűztek ki magukra, majd egyesével felsorakoztak a pesti Széchenyi rakpart Képviselői Irodaházzal szembeni szakaszán. A tömegben ott volt Gordon Gábor, a Élet Menete Alapítvány elnöke. Nem kívánt nyilatkozni; mint mondta, magánemberként van jelen.

Az MTI tudósítójának mások név nélkül úgy fogalmaztak, hogy az utóbbi napok, hetek zsidó közösség ellen irányuló atrocitásaira reagálva jöttek el. Többen hangsúlyozták, a magyar kormány szóban ugyan megvédte a zsidókat, de szerintük konkrét lépésekre van szükség. Példaként említették az oktatás területét; szerintük hiba volt – mint fogalmaztak – náci írókat felvenni a Nemzeti alaptantervbe.

A megmozdulás résztvevői fél óra elteltével karfelnyújtással, majd tapssal fejezték be figyelemfelkeltő akciójukat. A rendőrség több járőre is megjelent a helyszínen, ők mindössze informálódtak a résztvevőktől. Az MTI úgy tudja, a megmozdulást nem jelentették be a rendőrségen. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t. A Mazsihisz közleménye “a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának” nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta és azt mondta neki: “utálok minden zsidót”.

A támadást az államfő, a kormány, a történelmi egyházak, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és az Országos Roma Önkormányzat is elítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik