Belföld

Rövidesen megszűnik a vörösiszap kiporzása Kolontáron

A tájékoztatás szerint az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte–Tósokberénd–Kolontár térségében.

Rövidesen megszűnik a vörösiszapkiporzás Kolontáron és a környező településeken a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Veszprémi Bányakapitányság határozott fellépésének köszönhetően.

A közlemény eredményesnek minősíti a hatóságok fellépését az Ajkai Timföldgyár ellen. Emlékeztetnek arra: a bányakapitányság a helyszínen tartott ellenőrzésen megállapította, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tárolók lefedését, nedvesítését, a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően.

A cég több technológia együttes alkalmazásával akadályozza meg a vörösiszapkiporzást: a X-es tározóban már kiépítették azt a több szórófejből álló rendszert, amely szükség esetén folyadékot permetez a vörösiszap felületére. Szintén ugyanitt megkezdődött egy speciális anyag leterítése, amely a nedvesítéssel együtt megakadályozza a vörösiszap kiporzását. Ezt a két megoldást addig alkalmazzák, amíg a tárolót teljes egészében le nem fedik. Eddig a kazetta területének mintegy negyedével, azaz 5,5 hektárnyi terület lefedésével végeztek.

A tájékoztatás szerint az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte–Tósokberénd–Kolontár térségében. Ekkor a vidékfejlesztési miniszter utasítására a zöldhatóság mobil mérőállomást helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A felügyelőség emellett még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a MAL Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan – a jövő évre is átnyúló – határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére – áll a közleményben.

A kiporzás megszüntetésére a bányakapitányság már februárban rendelkezett, azonban a MAL Zrt. a kötelezéseket nem teljes körűen teljesítette, ezért a bányakapitányság a kiszabható legmagasabb, egymillió forint eljárási bírsággal sújtotta a céget, illetve 15 napos határidővel, üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig megtiltotta az ajkai timföldgyárnak a hulladékártalmatlanítási tevékenységet – áll a közleményben.

A MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, illetve több száz ház lakhatatlanná vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.