Belföld

Péntek: akár 32 fok is lehet, végre itt a nyár?

Csütörtökön északkeleten is csökken a felhőzet, és az időnként erősebben megnövekvő felhőzet mellett mindenütt várható többórás napsütés.

A Kelet-európai-síkság felett sekély ciklon örvénylik, amely Ukrajna és a Fekete-tenger térségének időjárását határozza meg. Arrafelé többnyire erősen felhős az ég, szórványosan fordul elő eső, zápor, néhol zivatarok is kialakulnak. A ciklon hidegfrontjától keletre a meleg légtömegben még 30 fokig is felmelegszik a levegő, attól nyugatra viszont a 20 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet.

Közép- és Dél-Európa felett anticiklon helyezkedik el, emiatt errefelé általában kevés a felhő, csak Csehországban okoz felhősödést és kisebb esőt egy frontrendszer. A Brit-szigetek felett nagy kiterjedésű ciklonrendszer található, amely miatt Nyugat-Európában változékony, felhős idő van, szórványosan záporeső esik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23 és 30 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a felhősebb, tengerparti területeken fordulnak elő.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé is egyre melegebb levegő áramlik, nyári időre van kilátás 30 fok körüli hőmérséklettel.

Északkeleten és nyugaton néhol zápor, egy-egy zivatar kialakulhat. Éjszaka kevés lesz a felhő, csapadék nem valószínű. Pénteken sok napsütés várható, csak délután, este északnyugaton és északkeleten lesz több gomolyfelhő, és ott helyenként zápor, zivatar is lehet. A déli, délnyugati szél megélénkül, csütörtökön néhol, pénteken többfelé megerősödik. Zivatar idején viharos széllökések is valószínűek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 27, 32 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik