Belföld

Nincstelenek a csődbe jutott önkormányzatok

üres-zseb (üres zseb)
üres-zseb (üres zseb)

Szolgálati lakást, kukásautót, sporttelepet is eladni kényszerültek az adósságrendezési eljárás alá került települések; vagyonfelmérésre nincs pénz, és van, ahol már értékesíthető vagyon sincs - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

Jelenleg 16 önkormányzat ellen folyik tartozás miatt adósságrendezési eljárás. Ezek egy része árveréssel végződik, ahol szinte minden vagyonukat megpróbálják értékesíteni a helyhatóságok.

Adósságrendezési eljárás akkor indítható egy önkormányzat ellen, ha a helyhatóság az ismételt felszólítást vagy bírósági végzést követő 60 napon belül nem teljesíti egy fizetési kötelezettségét. Ekkor a polgármesternek kísérletet kell tennie a tartozások rendezésére, amennyiben erre nincs lehetőség, a képviselő-testület felhatalmazza őt az eljárás megindítására.

Minden eladható eszközt elárverezhetnek, kivételt csak azok jelentenek, amelyek a kötelező feladatellátásban segítenek, így például templomot vagy iskolát nem lehet eladni.

A lap által megkérdezett, az adósságrendezési eljárást felügyelő pénzügyi gondnokok szerint legkevésbé az ingatlanok keresettek, a gépek, járművek iránt jóval nagyobb az érdeklődés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik