Belföld

Nem direkt szívatja a vakokat a Keh

braille (vak, braille-írás, )
braille (vak, braille-írás, )

Nem ironizál a Köztársasági Elnöki Hivatal a honlapján közzétett Braille-írással.

A keh.hu nyitóoldalán az akadálymentes verzió linkjét ugyanis direkt tüntették fel a vakok által használt tapintással olvasható írással is. Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóirodájának vezetője így fogalmazott a Hír24 kérdésére: „Valóban nagyon fontosnak tartjuk ráirányítani a közvélemény figyelmét fogyatékkal élő polgártársaink teljesítményére és nehézségeire, valamint arra, hogy a velük való szolidaritás mindannyiunknak erkölcsi kötelessége.”

A sajtófőnök, miután idéz Áder János beiktatási beszédéből, így folytatja: „Ez a vizuális gesztus elsősorban a látóknak szól. Célja, hogy egy pillanatra megállítsa a látókat a böngészésben, és felhívja figyelmüket a nem látók nehézségeire, akiknek magától értetődő például egy honlap szövegeinek elolvasása, képeinek áttekintése miközben ezt a látássérültek és nem látók csak olvasószoftver segítségével vagy csak igen korlátozott módon képesek megtenni.”


Klikk!

Azokra a kérdéseinkre, miszerint, mi alapján, kinek a tanácsára gondolta a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy a keh.hu oldal akadálymentesítésének egyik lehetséges eszköze lehet a Braille-írás vagy mi lehet az a technológia, amivel vak embertársaink esetleg ezt a gesztust értékelni tudják, nem kaptunk választ. Arra azonban felhívta a figyelmünket a nagyon kedves és udvarias levél, hogy a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is használja honlapján ezt a formát.

Nem így kellene

Mindenesetre a nekünk nyilatkozó látássérültek azt mondták, hogy számukra nehezen értékelhető a kétségkívül jó szándékú kezdeményezés. Balogh Róbert a Hír24-nek elmondta: vakként nem tudja hasznosítani a Keh honlapján lévő Braille-írást, hiszen a monitoron keresztül azt nem tudja kitapogatni.

„Több épületen, táblán és a metrónál is van ugyan kihelyezve számunkra Braille-írással ellátott információs tábla, azonban ezeknek a létezése és pontos helye nem jut el hozzám és sorstársaimhoz. A metró aluljáróban már egyszer ugyan próbálkoztam a felderítésével, de rossz tapasztalatom volt, mivel az említett tábla nagyon koszos volt, amit nem szívesen tapogatok végig” – mondta.

Egy másik látássérült úgy fogalmazott, hogy értékelhetőbb gesztus lenne, ha nem lopott olvasószoftvert kellene használnia a böngészéshez. Bognár Máté, aki születése óta vak, azt mondja, hogy a legálisan elérhető olvasó programok nagyon drágák. Ő jelenleg egy olyan programot használ, amit a barátai törtek meg neki, mert egyszerűen nem tudja kifizetni az eredetit. „Ha erre adna némi támogatást az állam, úgy mint az iskolai Windowsra, akkor egyszerűbb lenne használni azt a kommunikációs csatornát, amivel egyedül tudom tartani a kapcsolatot a külvilággal. És persze a Keh honlapját is böngészni tudom.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik