Belföld

Kulturális orgiára készülnek a múzeumok

Több mint kétszáz intézmény és csaknem háromszáz helyszín várja az ínyencségre vágyókat június 16-án.

Sorrendben ez lesz a 10. Múzeumok éjszakája, amelynek felvezetéséül a kultúráért felelős államtitkár elmondta: a 19. századi Angliában, egy időben csak a múzeumok tarthattak nyitva vasárnaponként, a kocsmák nem. Ekkora helyzeti előnyből napjainkban már nem indulhatnak a közgyűjtemények a közönség kegyeinek elnyeréséért.

Mégis, a tavalyi Múzeumok éjszakáján Budapesten 191 ezren, vidéken 138 ezren látogattak el legalább három helyszínre, ezért abban bízunk, hogy idén is lesznek legalább ennyien – tette hozzá Szőcs Géza. A politikus kiemelt két programot: a Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincse, Raffaello Esterházy Madonnája a fertődi kastély dísztermében lesz látható, míg a Szépművészeti lépcsőjén a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet.

A szervezők a legkisebbekre is számítanak: Békéscsabán például betyározás, Székesfehérváron lovagi torna, míg Nagykanizsán kincskereső kalandtúra lesz, Budapesten a Füvészkertben pedig húsevő növényeket lehet majd etetni. Az éjszaka teljes kínálata a www.muzej.hu honlapon található.

Az a karszalag, amellyel bármelyik, a programhoz csatlakozott intézmény látogatható, Budapesten a felnőtteknek 1600, a gyermekeknek 600 forintba kerül. Aki ilyet visel, annak nem kell fizetnie a BKV járatain, emellett külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd a fővárosban.

A Múzeumok éjszakáját 2012-ben 27 millió forinttal támogatta az állam, ebből 20 milliót a Nemzeti Kulturális Alap adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik