Belföld

Ha rákos, jó neki az olcsóbb szer is

gyógyszer (gyógyszer, patika, )
gyógyszer (gyógyszer, patika, )

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint életmentő készítmények állami támogatását vonhatja meg a kormány elképzelése.

Olyan gyógyszerek kerülhetnek ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek. A daganatos betegségek, a cukorbetegség vagy asztma kezelésére szolgáló egyes készítmények teljesen eltűnhetnek a hazai piacról – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

Leitner György szerint a támogatási rendszer átalakítása csupán arról szól, hogy hatósági árcsökkentést akar végrehajtani a kormány. Ugyanakkor ha jónéhány patikaszer egyszerűen nem lesz fellelhető idehaza, az orvosok kénytelenek lesznek vagy drágább, vagy kevésbé korszerű szereket felírni betegeiknek.

A szakember szerint már a Széll Kálmán Terv első változatának 2013-ra szóló megtakarítási célja is teljes tévút volt, majd megjelent a Széll Kálmán Terv 2.0, amelynek alapján a kormányzat újabb 40 milliárdot szeretne kivenni a gyógyszerkasszából.

Idén nagyjából annyit szán a készítmények támogatására az állami, mint 1994-ben. Ha pedig a megtakarítási tervet megvalósítják, az visszatérést jelent a 80-as évek gyógyszerbüdzséjéhez – mondta az elnök.

Leitner György szerint a megoldást a kormányzat és az ágazat szereplőinek aktívabb párbeszédével lehetne megtalálni. Erről szóló javaslataikat eljuttatták mások mellett Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak.

Félnek a hemofíliások

A súlyos vérzékenységben szenvedő betegek attól tartanak, hogy a gyógyszerkasszát érintő intézkedések miatt veszélybe kerülhet készítményeik támogatása.

Varga Gábor, a Magyar Hemofília Egyesület elnöke csütörtökön elmondta: egyre több olyan hírt hallani, amelyek szerint jelentősen csökkenteni akarják a kór kezelésére szánt keretet. Ez azonban megtérülő kiadás, hiszen az érintettek dolgozni tudnak, ám ha nem kapják meg gyógyszereiket, leépülnek, és a társadalom terhévé válhatnak.

Jelenleg mintegy ötszáz hemofíliás beteg kezelésére évente nagyjából 10 milliárdot költ az állam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik