Belföld

Adóprés alatt nyög az ország

Az MSZP szerint több és többféle közterhet kell fizetniük az embereknek, mint két éve, az adóbevallás pedig bonyolultabb lett.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön azt mondta: ha a miniszterelnök kételkedne ebben, kérdezze meg Varga Mihályt. Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis – szerinte – múlt pénteken azt mondta a Hír Tv-nek, hogy húsz éve nem volt olyan összetett a személyijövedelemadó-bevallás, mint idén, és ezen változtatni kell.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a kormánytöbbség emellett olyan új terhekről döntött, mint a chips-, a telefon- és a sárgacsekk-adó, amelyek jellemzően a kiskeresetűeket és az átlagjövedelemből élőket sújtják. Ez, illetve a munkavállalók nagy részét sújtó reálbércsökkenés oda vezetett, hogy visszaesik a fogyasztás.

A kormány gazdaságpolitikája ráadásul 1,5 százalékos recesszióval fenyeget, az MSZP ezért javasol azonnali 331 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítást a munkahelyteremtés és a gazdaságfejlesztés javára – jegyezte meg Burány Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik