Belföld

A rossz hangulat miatt csökkent a befektetési étvágy

A közép-európai magántőke hangulat index a tavaly áprilisi 153 pontról októberre 70 pontra esett, s azóta is csekély a javulás.

A Deloitte partnere a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület és a Portfolio.hu által közösen szervezett budapesti konferencián elhangozott, hogy bár a 2008. őszi 48 pontot felülmúlja a közép-európai magántőke hangulat index jelenlegi, 101 pontos értéke, most a válság kirobbanása előtti szinten áll – közölte a Deloitte partnere. Seres Béla azzal magyarázta a helyzetet, hogy a piacot a félelem jellemzi, a vállalat összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) gátolja a hitelszűke is.

Kedvezőtlen képet festett Seres Béla a közép-európai régió és ezen belül Magyarország befektetéseket vonzó kilátásairól is. A közép-európai régió többé nem létezik, az egyik része Észak-Kelet-Európa, amelynek legalsó országa Szlovákia, a másik Dél-Kelet-Európa, amely Magyarországtól Macedóniáig tart – fejtette ki.

Az északi régió sokkal vonzóbb a vállalati tranzakciók számára – mutatott rá Seres Béla. Különösen Lengyelország, ahol tavaly a közép-európai régió összes tranzakciójának döntő része, összesen 213 történt, miközben Csehországban 91, Magyarországon pedig 26. Ráadásul a magyar tranzakciók száma a 2010-ben regisztrált 40-hez képest is nagyot esett.

A magyar befektető, hasonlóan a világ többi országához, az elképzelésekkel, és az azt megtestesítő emberekkel kerül kapcsolatba, amikor beszáll egy befektetésbe – mondta el Lantos Csaba. “Én kevés reményteljes kezdő (start up) vállalkozásba fektetek be, de azt tudom, hogy ezen a területen 10 befektetésből jó, ha kettő bejön” – fogalmazott Lantos Csaba, akit érdekeltségei nagyrészt az egészségügyhöz kötnek.

A konferenciát megnyitó Bethlen Miklós, a HVCA elnöke elmondta: az elmúlt 20 évben 4 milliárd dollár befektetés történt a kockázati tőke részvételével Magyarországon, s 420 tranzakció valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik