Belföld

Meg lehet élni 84 ezer forintból?

üres-pénztárca (üres pénztárca)
üres-pénztárca (üres pénztárca)

A KSH szerint ennyi a létminimum. Pokolian sok pénzt visz el a fűtés, viszont egyre kevesebb jut ruhára, szórakozásra.

Az egy főre számított létminimum átlagos értéke 2011-ben havonta 83 941 forint volt idehaza. Ez 6,6 százalékos emelkedés 2010-hez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A létminimum az az összeg, amelyből ha szerényen is, de boldogul az ember.

Mindez a két aktív korú felnőttből és két gyermekből álló háztartásnál személyenként 60 857 forintból, az egytagú nyugdíjas háztartásokban pedig 75 547 forintból biztosítható.

A KSH több mint 1700 háztartás adatai alapján megállapította, hogy a családok személyes kiadásaik körülbelül 31 százalékát fordítják élelmiszerre, s csaknem ugyanennyit a lakás fenntartására. Utóbbinak csaknem 60 százalékát viszi el a fűtés.

Az egyéb fogyasztásból a kiadások 8 százalékát közlekedésre, 7,1 százalékot egészségügyre, testápolásra, 5,9 százalékot telefonálásra, 2,6 százalékot ruházkodásra, oktatásra, 3,6 százalékot művelődésre költik.

Összességében elmondható, hogy a háztartások élelmiszer-fogyasztása nem változott, az élelmiszeren kívüli dolgokra azonban kevesebbet költöttek, így 2010 és 2011 között csökkent az életszínvonal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik