Belföld

Királyi Napok a Királyok Városában

A néptáncfesztivált hagyományosan augusztus 15-20. között rendezik meg.

Legyen egy hét, ahol őszinte szívvel mindenki jól érzi magát!- kezdte a sajtótájékoztatót Botos József fesztiváligazgató. Kiemelte továbbá, hogy rendkívül fontos ez a fesztivál Székesfehérvár imázsának, hiszen jó hírünket viszik szerte a világban, és nem utolsó sorban a gazdaságot is generálja.

Majoros Andor a néptáncfesztivál szervezője elmondta: a jól megszokott állandó programok mellett újdonságokra is lehet számítani. Zenekari bemutatókkal, utcazenével, gasztronómiai bemutatókkal, gyermekprogramokkal várják idén is az idelátogatókat. A Táncházban rendezett nemzetközi folkesteket is mindig nagyon várják a résztvevők- tette hozzá Majoros
Andor. Itt lehet megismerkedni közelebbről az adott kultúra gasztronómiájával, táncaival, és népviseleteivel. Újdonság, hogy a Hetedhét Játékmúzeum kezdeményezi egy nemzetközi, a résztvevő országok régi népi játékaiból kialakított gyűjtemény létrehozását, melyet a fesztivál időtartama alatt lehetne megtekinteni.

A fellépő együttesekről: Albánia is képviseltetni fogja magát a fesztiválon, melynek érdekessége, hogy az Ensemble Tirana még sosem járt Magyarországon. Costa Rica is már a biztos fellépők között van, az ő táncaikban a kávéaratás, és a  halászok élete a fő motívum. Részt vesz a Királyi Napokon a nizzai Nice La Belle táncegyüttes is. A spanyolországi (mallorcai) csoportnak, melynek táncai zömében improvizációkra épülnek, van magyar illetősége is, így keresték fel részvételi szándékukkal a szervezőket. Természetesen most is fontosnak tartották a szervezők a határon túli magyar együttesek jelenlétét is. Idén a szabadkai Róna Táncegyüttest köszönthetjük. A biztos fellépők között van továbbá Nepál, és Finnország is. Ukrajnával, Mexikóval, Peruval, és Argentínával még folyik az egyeztetés.

Fontos kiemelni, hogy a szervezésben és a lebonyolításban az önkéntesség szerepe is felértékelődik. A fesztivál szervezői szeretettel várják az önkéntes segítő kezeket a csapatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik