Belföld

Biztonságba került a távfűtés

Futes(960x640)(1).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )
Futes(960x640)(1).jpg (fűtés, távfűtés, radiátor, fűtőtest, főtáv, )

A Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodóvá vált – biztonságba került a távfűtés

Hétfő este lépett hatályba az a kormányrendelet, melynek értelmében a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény értelmében ezzel a döntéssel sajátos szabályok lépnek életbe a felszámolási eljárás során. A törvény célja az, hogy bizonyos közszolgáltatások biztonságos működése semmilyen körülmények között ne kerüljön veszélybe. A döntést Székesfehérvár önkormányzata kezdeményezte, miután a cég egyik magántulajdonosa felszámolási eljárás indításával fenyegetett. A fehérvári emberek biztonságát védő, felelős kormányzati döntés megnyitja az utat ahhoz, hogy a szolgáltatás veszélyeztetése nélkül a fűtőerőmű sorsa megnyugtatóan rendeződjék.

A kormányrendeletre azért volt szükség, mert a távhőt és melegvizet több mint húszezer lakás számára előállító hőtermelő cég felhalmozott adósságai miatt veszélybe került a szolgáltatás. A Fűtőerőmű Kft. – melyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni – jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt-nek. 

A magántulajdonosok egyike a közelmúltban azzal fenyegette meg Székesfehérvárt, hogy felszámolási eljárást indít a – részben saját tulajdonában álló – kft. ellen. Ez a hétfőn meghozott kormánydöntés nélkül könnyen vezethetett volna a szolgáltatás ellehetetlenüléséhez. A város önkormányzata ezért a kormányzathoz fordult, kérve a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodóvá minősítést. 

Indokolta ezt a lépést az is, hogy az elmúlt hónapokban az önkormányzatnak a távhőt a családokhoz eljuttató Széphő Zrt. révén már kétszer lépnie kellett a szolgáltatás biztonsága érdekében: a Széphő Zrt. a  Fűtőerőmű Kft. gázszolgáltató felé fennálló tartozásának egy részét közvetlenül kifizette. 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Jól látható, hogy egy stratégiai közszolgáltatás akkor van jó kezekben, ha köztulajdonban működik. Az önkormányzat és a Széphő Zrt. célja az, hogy a biztonságos távhő- és melegvízellátást hosszú távon garantálja. A kormányzati döntés ehhez teremtette meg a jogi feltételeket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik