Belföld

Inzultálták a volt főrabbit

„Utálok minden zsidót” – mondták az utcán az idős férfinek.

Kedden a nyílt utcán inzultálták Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A 90 éves Schweitzer Józsefet, aki lakásához közeledve haladt a budapesti Károly körúton, egy hozzá lépő személy szidalmazni kezdte, és azt mondta: “utálok minden zsidót”.

A nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében “a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának” nevezte, az esetet.

A Mazsihisz vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, egyúttal szolidaritásra hívott mindenkit. Emellett arra kérték a döntéshozókat: tegyenek meg mindent, hogy “az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg”.

A történelmi egyházak elítélték a Schweitzer Józsefet ért támadást. Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közös közleményben adott hangot megütközésének. Az egyházi vezetők együttérzésükről, valamint szolidaritásukról biztosították a volt főrabbit.

Ugyancsak szolidaritásáról biztosította Schweitzer Józsefet a Magyar Szocialista Párt. “Az ilyen aljas, vallási, etnikai vagy bármely másik kisebbség ellen irányuló erőszakos cselekményeket elfogadhatatlannak tartjuk, és a lehető leghatározottabban elutasítjuk” – írták közleményükben.

Schweitzer József 1922-ben született Veszprémben. Kisgyerekként került Budapestre, 1940-ben a Pesti Izraelita Hitközség Reálgimnáziumában érettségizett. A második világháború idején munkaszolgálatra hívták be, majd Budapesten bújkált. 1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát az akkori Pázmány Péter, a mai ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1947-ben avatták rabbivá. 1948 és 1981 között Pécsett volt főrabbi. 1981-ben lett a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbija, mely tisztséget 1985-ig töltötte be. Ekkor az Országos Rabbiképző Intézet igazgatói tisztségére nyert kinevezést, e minőségében teljesített szolgálatot 1997-ig. Felekezete a neológ hitközségek országos főrabbijává választotta. 

A volt főrabbi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának címzetes egyetemi tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem és a New York-i Jewish Theological Seminary díszdoktora. Kitüntették többek közt a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével és Érdemérmével, Széchenyi-díjat kapot egyetemi oktatói és irodalmi munkásságáért 1997-ben, Pázmány-díjat 2001-ben egyetemi oktatói és közéleti tevékenységéért. Tagja a Francia Köztársaság Becsületrendjének, valamint 2003 óta Budapest díszpolgára.

    Ajánlott videó

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik