Belföld
bíróság (bíróság, ítélet)

Hat év börtönre ítélték a csaló férfit

Bozsó Krisztián
Bozsó Krisztián

2012. 06. 05. 12:10

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt a Szegedi Ítélőtábla kedden egy budapesti férfit.

A jelenleg 49 éves, csalás miatt már korábban büntetett T. István alkalmi jelleggel Svájcban dolgozott sí- és teniszoktatóként. Rossz anyagi helyzetben volt, a pénzét játékteremben próbálta megtöbbszörözni.

Egy ilyen alkalommal ismerkedett meg egy férfival – az ő személyazonosságát a hatóságoknak nem sikerült tisztázniuk -, aki arra kérte, lízingeljen számára egy Bentley Continental GT típusú luxusautót. A férfi 2009 elején azt is javasolta a vádlottnak, hogy vegyen egy céget, amelynek a nevében főként raklapkereskedéssel foglalkoznak majd. Az ehhez szükséges pénzt – csakúgy, mint az autóvásárlásnál – a férfi biztosította.

A vádlott 2009. február 10-én a luxusautóval elment a nemesnádudvari székhelyű Rivál-Fa Kft. érsekhalmi telephelyére. Svájcból hazatelepült, svájci és francia üzleti kapcsolattal rendelkező, gazdag üzletembernek adta ki magát, és azt állította, hogy külföldi, a leginkább francia ügyfelei nagy mennyiségű EUR-raklapot vennének.

T. István megállapodott a cégvezetővel 40 ezer raklap – darabonként 1800 forintos áru – megvásárlásáról, azzal, hogy a vételárat és a következő, 40 ezer darabos szállítmány ellenértékét, összesen egymillió svájci frankot a gyártás befejeztével adja át.

Április közepéig összesen 47 ezer raklap készült el, ezeket azonban a vádlott és társa nem külföldön, hanem Magyarországon adta el. A vádlott az év végén – 16,5 millió forint összértékben – fűrészárut is rendelt, ám az export helyett ezt is áron alul értékesítette.

Miután a fizetési határidő lejárt, a vádlott többször azzal hitegette a céget, hogy hamarosan fizet, de ez nem történt meg.
A Rivál-Fa Kft. 2009. október 14-e óta felszámolás alatt áll, a képviseletében eljáró felszámoló 119,5 millió forint kár megtérítése iránt terjesztett elő polgári jogi igényt, a bíróság e keresetet egyéb törvényes útra utasította.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.