Belföld

Elszabadult gepárdok sétálgattak az állatkertben

gepárdok (gepárd)
gepárdok (gepárd)

„Azt hittem kutyákat látok” – mesélte az asszony, aki épp kutyát sétáltatott. Feléje szaladtak, majd két méterre tőle leültek a földre.

A két egyéves nőstény, Raha és Juvi komoly ijedtséget okozott néhány közelben lakónak, amikor felbukkantak a Salzburghoz közeli Anif településen egy réten. A gepárdok a közeli heilbrunni kastély állatkertjéből szöktek meg.

“Először azt hittem, nagy kutyákat látok” – mondta az osztrák rádiónak Edith Stock, aki kutyáját sétáltatta éppen, amikor a nagymacskákat megpillantotta. Az asszony közölte, az állatok feléje szaladtak, majd két méterre tőle leültek a földre. Végül szomszédja segítségével, síbotokkal hadonászva és kiáltozással elijesztették az állatokat.

A két gepárd már majdnem teljesen kifejlett példány, de még kötődnek az anyjukhoz. Sabine Grebner, az állatkert igazgatónője szerint ennek köszönhető, hogy a kaland szerencsés véget ért, az anyaállat ugyanis hangosan hívogatta kölykeit, amelyek meg is próbáltak visszajutni az állatkertbe, a kerítés mentén járkálva. Miután megtalálták a nagymacskákat, rendőrök és állatkerti gondozók bekerítették és visszaterelték őket a kifutóba.

Az állatkert állatorvosa hangsúlyozta: a gepárd az emberre nem jelent veszélyt, harapása nem erősebb, mint egy nagyméretű uszkáré. Raha és Juvi hozzá vannak szokva az ember közelségéhez, ezért is viselkedtek nyugodtan.
A riasztás után a gondozók megállapították, hogy a kifutó fakapujának retesze kiesett a helyéről. Az állatkert igazgatónője szerint egy kamaszcsíny lehet az oka, hogy az állatok kiszabadultak. Helyi fiatalok már korábban is többször bemásztak az állatkertbe, hogy bátorságukat próbára tegyék, valószínűleg ők törték fel a zárat – mondta a sajtónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik