Belföld

Vona a zsidókról és a cigányokról

Nem mint kisebbségügyi szakértő, hanem mint pártelnök adott interjút.

Nem tartja a Jobbikot antiszemitának Vona Gábor, a radikális alakulat elnöke. A Magyar Hírlapban megjelent interjújában ugyanakkor hibának nevezte, hogy párttársa Tiszaeszlárról beszélt a Parlamentben.

A történelem szakon végzett Vona szerint kell beszélni a zsidóságról, mert, „ha nem esik szó róla, akkor a szőnyeg alá söpörjük mindezt, hagyjuk, hogy az emberek csak sustorogjanak. Ez szerintünk nem megoldás. Ha viszont nyíltan kiállunk, és válaszokat próbálunk találni, akkor őszinték vagyunk. Ez utóbbi a helyes hozzáállás”.

A kisebbségeknél maradva Vona a cigányságról is említést tett, hibáztatva „azokat az értelmiségi romákat is, akik semmilyen felelősséget nem vállalnak a problémák megoldásában. Eladják magukat a politikai lobbiknak, s ebből hasznot remélnek, de nem adnak kiutat a cigányoknak. A felemelkedés útja a Jobbik szerint igazából a cigányság kezében van”.

Vona szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy azt szeretné, a romák integrációs folyamata ne párosuljon a cigány nacionalizmussal, egy többség elleni agresszivitással.

Azt is mondta, hogy „ha valaki azt mondja, hogy nem demokrata, attól még nem valamilyen totalitárius rendszerben gondolkodik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik