Belföld

Nemzeti Összetartozás Napja

buthy-lilla
buthy-lilla

2012. 06. 04. 17:19

92 éve, 1920. június 4-én írták alá a Trianoni diktátumot, mely máig feldolgozhatatlan a magyarság tudatában. Székesfehérvár és Fejér megye a Corpus Hungaricum szobornál tartott megemlékezést.

Közösen emlékezett meg a város és a megye a trianoni diktátumról a nemzeti összetartozás jegyében.

Róth Péter alpolgármester emlékező beszédében elmondta: Itt, a magyarság fájdalmát megjelenítő alkotásnál, a Corpus Hungaricumnál emlékezünk meg múltunk tragédiájáról és jövőnk reménységéről. A 92 éve aláírt trianoni békeszerződés, múltunk legnagyobb tragédiája. A szó, Trianon beégette magát a lelkekbe, és a fájdalom nemzedékről nemzedékre öröklődött tovább. Az elválasztott országrészek lakossága egyik napról a másikra elvesztette anyaországát, azt a biztos alapot és stabil keretet, amely addigi életének szerves része volt.

Az őshonos magyar népesség a mai állapot szerint nyolc állam fennhatósága alá került. A békeszerződés aláírását a döbbenet, a szorongató fájdalom és a bénult tehetetlenség időszaka követte. A határokon túl élő magyarság azonban a súlyos megrázkódtatás ellenére is hű maradt gyökereihez, és nem veszítette el identitását. Egy új állam keretei között is ragaszkodnak anyanyelvükhöz, történelmükhöz, kultúrájukhoz. A múlt kitörölhetetlen és megváltoztathatatlan. A mai nap a Nemzeti Összetartozás Napja szóljon a reményről. A magyarság határainkon innen és túl megőrizte az összetartozás igényét. Van tehát okunk az optimizmusra – tette hozzá Róth Péter alpolgármester.

A nemzeti összetartozásról szóló törvény ma két éve lépett hatályba, mely kinyilvánította, hogy felelősséget vállalunk a határokon túl élő magyarságért, és a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja része az egységes magyar nemzetnek. Az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

A megemlékezésen a Hermann László Zeneiskola növendékei adtak műsort a városi, megyei és egyházi vezetőknek, valamint a fák árnyékában hűst kereső nézőknek.

Képek letölthetők itt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.