Belföld

Mesés Bory-vár

Idén ötödik alkalommal rendezte meg az Otthon Segítünk Alapítvány a Mesés várlátogatás a Bory-várban elnevezésű programját.

„ A játék a gyermek művészete, a művészet a felnőtt játéka.” (Bory Jenő)

Hol volt, hol nem volt, vasárnap játék és művészet egybefonódott, hiszen varázslatos mesevilág díszletéül szolgált a Bory-vár. A szülők újra gyermekekké válhattak, a gyerekek pedig királylányokká és királyfiakká.

A program fő célcsoportja a Székesfehérváron illetve környékén élő kisgyermekes családok voltak. Mivel az Otthon Segítünk Alapítvány első számú küldetése a családi egység erősítése, ezért olyan programot kívántak létrehozni, ahol az egész családot foglalkoztatni tudják.

A mesevárban 18 állomáson keresztül elevenítődtek meg a klasszikus, archaikus magyar népmesék úgy, mint: Kacor király, Lúdas Matyi, A háromágú tölgyfa tündére, Bakfitty, A kőleves, vagy éppen A kis gömböc. Egy jótündér elvarázsolta a mesehősöket és a gyerekek segítségére volt szükség, hogy azok visszakerülhessenek a mesék világába. Történt például, hogy Lúdas Matyi elveszítette a lúdját és a kicsik közreműködése nélkül nem tudta megtalálni.

Ez a rendezvény önkéntesek segítségével tudott csak életre kelni, sőt mi több az önkéntesek nagy része maga is gyermek- mondta Schmidtka Ildikó projekt koordinátor. Jó boszorkányok, harmat tündérek, és hercegkisasszonyok, csak néhány olyan karakter, amit jelmezbe öltözött önkéntes fiatalok elevenítettek meg. Olyan apró feladatokat találtak ki a szervezők, amiket már akár bölcsisek, ovisok, és kisiskolások is meg tudtak oldani, és ha ügyesen segítettek a meseszereplőknek, akkor azért egy kis pecsét járt az Útilapuba.

Szórakoztató kiegészítő programokkal is várták az apróságokat és szüleiket. Többek között volt arcfestés, lufi hajtogatás, kézműves asztalok, a Felsővárosi Óvoda külön foglalkoztató helyszínnel volt jelen, Szakál Antal festőművész pedig karikatúrákat rajzolt a résztvevőkről.

A tanulság pedig az, hogy ki kell mozdulni a négy fal közül, hiszen az együtt játszás öröme, a közös élmények még jobban összekovácsolhatják a családokat. Együtt lenni jó. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik