Eső (eső, vihar, )
Belföld

Hidegfront zúdul ránk jéggel és zivatarokkal

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére hétfőre. Heves zivatarok, helyenként erőteljes jégverés is várható.

A met.hu szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a heves zivatarokat erősebb, akár az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérhetik. Jégeső is kialakulhat, amelynek során két centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak. A Tiszántúl kivételével helyenként felhőszakadás is előfordulhat, rövid idő alatt 25 milliméternél több csapadékkal.

Csongrád és Békés megye kivételével az ország többi megyéjére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Gaál Áron elmondta: hétfőn kezdetben még erős lesz a felmelegedés, a maximumhőmérséklet 26-32 Celsius-fok körül alakul. Délután éri el az országot egy hidegfront, amely többfelé záporokat, zivatarokat okoz. Ennek következtében keddre mindenhol visszaesik a hőmérséklet, ekkor nagyjából 17-22 fok várható.

A hidegfront viszont várhatóan kedden már el is hagyja az országot, és szerdán ismét egy melegebb, szárazabb hullám éri el a térséget. Így a jelenlegi előrejelzések szerint a hét második felében ismét meleg, nyárias idő lesz.

Hétfő délután Győr megyében viszont nem kell komolyabb viharokra számítani. Az idokep.hu előrejelzése szerint záporok, kisebb esőzések alakulhatnak ki, ám a zivatarzóna elkerüli a Kisalföldet.

(fotó: idokep.hu)

Ajánlott videó