Belföld

Gyógyszerhiány miatt bővítenék a közgyógylistát

gyógyszertár (gyógyszertár)
gyógyszertár (gyógyszertár)

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy hiánycikké váltak a közgyógyellátottaknak kiadható gyógyszerek, ezért jogszabály-módosítást kezdeményeztek a döntéshozók - írja a Magyar Nemzet.

A törvény szerint jelenleg csak az a medicina rendelhető közgyógyellátásra, azaz térítésmentesen, amely legfeljebb öt százalékkal drágább az úgynevezett referenciakészítménynél – ismerteti a lap hétfői száma. Egyes hatóanyagoknál azonban csak egyetlen készítmény található ebben az ártartományban, így csak az az egy adható ki közgyógyellátásra. Ha abból hiány van, a patikusok nem tudják más gyógyszerrel helyettesíteni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a lap kérdésére közölte: érkezett hozzájuk jelzés arról, hogy egyes közgyógyellátásra írható termékek hiánycikké váltak. Ezek között akadt két szívgyógyszer és egy csontritkulásra szedett medicina is. Ilyen esetekben azonnal intézkedtek – szögezték le.

Ha a parlament elfogadja az egészségügyi bizottság javaslatát, amelyet Kovács József, a testület fidszes elnöke és párttársa, Ódor Ferenc nyújtott be, többféle terméket is rendelhet majd az orvos a közgyógyellátásban részesülő betegeknek, így kisebb lesz annak esélye, hogy a felírható szerek mindegyike éppen hiánycikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik