Belföld

Balesetveszélyes gócpont: épül a ménfőcsanaki körforgalom

Mintegy 115 millió forintból korszerűsítik Győr-Ménfőcsanakon a Győri út egyik csomópontját.

Az úgynevezett kettős körforgalmú csomóponti geometria alkalmazásával biztonságosabbá válik a kereszteződés. Győr-Ménfőcsanakon a forgalmas Győri útba egymáshoz közel eső pontban csatlakozik be a Horgas és Fekete István utca. Ez a forgalmi szituáció magában hordozza a baleset kockázatát, ezért az önkormányzat korszerűsíti, illetve biztonságosabbá teszi a kereszteződést.

Az átépítés a tervek szerint halad: a gázközmű, valamint a csapadékvíz-csatorna kiépítése során a Koroncói úton szükséges ivóvízvezeték kiváltása már megtörtént. Ezen az úton befejeződtek az útépítési és csapadékvíz-csatornaépítési munkálatok is. Kiépítették a kettős körforgalom területén a csapadékvíz-elvezető csatornát. A Kastély utca folytatásában a parkolókat a napokban alakítják ki, míg a Győri út páratlan oldalán – a Kastély utca és a Horgas utca közötti területen – a párhuzamos parkolók már használhatóak.

A beruházás részeként összesen 27 új parkolót is kialakítanak a Bezerédj-kastély környezetében, aminek köszönhetően megszűnik a kastély látogatóinak út melletti, szabálytalan és balesetveszélyes parkolása. A kettős körforgalom geometriai kialakítása folyamatban van, a szegélyépítések jelenleg is zajlanak.

A beruházás önkormányzati önerő biztosítása mellett, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának „Győr-Ménfőcsanak, Győri út központi, veszélyes részének nyomvonali és csomóponti rekonstrukciója” című pályázata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Belterületi utak fejlesztése tárgyú pályázati konstrukción 74.190.478 forint támogatást nyert. A projekt összköltsége 115 millió forint, amelyből az önkormányzat önrészként mintegy 41 millió forintot biztosít.

A csomópont átépítéshez kapcsolódva megújul a közvilágítási rendszer is. Ezt pályázaton kívüli projektelemként 100 százalékban az önkormányzat finanszírozza. Az építési-kivitelezési munkálatok előreláthatólag július elején befejeződnek. A teljes projekt lezárásának tervezett ideje augusztus 31.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik