Belföld

Több kell jövőre az érettségin

Jövőre már 25 százalékot kell elérni a ketteshez az érettségi vizsgákon, 2014-től pedig jelentősen csökken az idegen nyelvi érettségi vizsgatárgyak száma - írta az origo.hu.

A jelenlegi 24 idegen nyelv helyett kilencből, angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai és latin nyelvből, illetve a nemzetiségi nyelvekből lehet majd érettségizni két év múlva a Magyar Közlönyben pénteken megjelent, az érettségi szabályainak módosításáról szóló kormányrendelet szerint.

A hírportál megjegyzi: az idegen nyelvi vizsgatárgyak csökkentésének, az érettségi szabályok átalakításának tervét áprilisban már jelezte az oktatási államtitkárság. A tervezetben akkor az szerepelt, hogy csak hat élő idegen nyelvből és latinból lehet majd vizsgázni, ez most kiegészült a japánnal és a kínaival.

A kormányrendelet szerint szeptembertől (tehát már a következő május-júniusi vizsgaidőszakban is) felemelik az elégséges osztályzathoz szükséges szintet: az érettségin a ketteshez legalább 25 százalékos eredményt kell majd elérni a jelenlegi 20 százalék helyett.

A kormány az előrehozott érettségi fogalmát is módosítja, 2014-től előrehozott vizsgára csak élő idegen nyelvből, latinból és informatikából lesz lehetőség. Szintén változás, hogy 2014-től pszichológiából is lehet majd érettségizni – írta a hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik