Belföld
tartalékos-katona (ingyenes, 1000tartalékos katona, hende, )

Szegedi az ezredik tartalékos katona

Bozsó Krisztián
Bozsó Krisztián

2012. 06. 01. 13:17

Már ezer úgynevezett műveleti tartalékos katona van Magyarországon; a szerződést ezredikként egy tizennyolc éves lány írta alá pénteken a szegedi toborzóirodában.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a helyszínen újságíróknak elmondta: ez év január elsejével kezdődött meg a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítendő állomány, az úgynevezett műveleti tartalékos katonák felvétele.

A jelentkezési aktivitást a miniszter jónak értékelte, hiszen – mint mondta – a már felvett 1000 emberen kívül további 2000 jelentkező pályázata vár elbírálásra. A toborzás mostantól egyébként az egykori hivatásos és civil állomány után az egyetemisták, diplomások felé fordul – tette hozzá.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy emellett 2011. január 1-től már 2000 önkéntes védelmi tartalékos is szolgál a Magyar Honvédségnél, ők a különböző objektumok őrzésében vesznek részt. Mindkét állomány a saját feladatai mellett részt vesz majd az esetleges katasztrófavédelmi helyzetek megoldásában is – mondta a miniszter.

Az Országgyűlés döntése alapján 2014 végéig 8000 tartalékossal kell feltölteni a rendszert, ez Hende Csaba szerint a jelenlegi felvételi ütemben teljesíthető. Azt mondta, a tartalékos rendszer fejlesztése a honvédség jelenlegi jelentős – 3.700 fős – hiányát is enyhíteni tudja, és nemzetgazdasági szempontból is fontos, hisz egy tartalékos rendszerben tartás költsége ötöde az álladó létszámot terhelő katona költségeinek.

A jelentkezők számát tekintve a Dunától keletre eső országrészeken nagyobb az aktivitás. Hende Csaba úgy fogalmazott: ennek egyik oka az lehet, hogy a Magyar Honvédség katonájának lenni bizonyos szempontból kiszámítható, és adott esetben életpályamodellt is jelenthet.

Ez a helyzet reményeim szerint tovább javul majd, ha az új közszolgálati életpályamodell keretében a katonai életpályát is be tudjuk vezetni. Erre még ebben a ciklusban lehetőséget látok” – mondta a honvédelmi miniszter.

A szerződést ezredikként aláíró, tizennyolc éves Palotai Váradi Panna eddig is “katonás” életet élt, hiszen a nagyapja katona volt, az édesapja jelenleg is rendőr, az édesanyja pedig szintén tartalékos. A fiatal lány, aki számára a csaknem egy hónapos alaki képzés július végén kezdődik meg, az MTI-nek elmondta: lelkiismereti kérdés számára a segítségnyújtás, másrészt pedig a családi hagyományt követi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.