Belföld

Schulz István építész emléktábláját avatták

Pályatársak méltatták a két éve elhunyt építészt

Emléktábla avatással tisztelegtek csütörtökön este a Pelikán udvarban Schulz István építész emléke előtt, aki az 1980-as években országos jelentőségű munkát végzett a székesfehérvári Belváros műemléki rehabilitációs rendezési tervének elkészítésével és ennek részeként a Kossuth utcai tömbbelső kialakításával.

Az emléktáblát Németh László a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke és Karé Krisztián elnökségi tag leplezte le, majd Égi Tamás alpolgármester a belváros önkormányzati képviselője, Páli Zsuzsanna főépítész és Csutiné Schleer Erzsébet építész méltatta a Schulz István munkásságát.

Schulz István építész a dunaújvárosi kezdőévek után három évtizeden át a Fejér Megyei Tervező Iroda munkatársa volt. 25 évesen tervezte a Balaton úti Vörösmarty Szakmunkásképző iskolát. Nevéhez fűződik a Lottóház, az Egészségügyi Szakiskola épületegyüttese és a mai Fehérvár egyik legszebb, nívódíjat nyert épülete, a vízpartra telepített csillagvizsgálós Szabadművelődés Háza. Munkássága összeforrott Fejér megye és a fehérvári történelmi belváros látható és rejtett emlékeivel. Kézjegyét őrzik felújított műemlék épületek, igényesen helyreállított, évszázados homlokzatok, a Géza nagyfejedelem tér újszerű házai. Az 1980-as években országos jelentőségű munkát végzett munkatársai élén a székesfehérvári Belváros műemléki rehabilitációs rendezési tervének elkészítésével és ennek részeként a Kossuth utcai tömbbelső kialakításával. Aktív szakmai tevékenységét nyugdíjasként is folytatta. Egyik kedves munkája, a terve alapján felépült öreghegyi Szent Donát kápolna őrzi a közismert építész hamvait. Schulz Istvánt a város 2010-ben posthumus Díszpolgári címmel tüntette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik