Belföld

Schulz István építész emléktábláját avatták

Koppán Viktor

2012. 06. 01. 07:10

Pályatársak méltatták a két éve elhunyt építészt

Emléktábla avatással tisztelegtek csütörtökön este a Pelikán udvarban Schulz István építész emléke előtt, aki az 1980-as években országos jelentőségű munkát végzett a székesfehérvári Belváros műemléki rehabilitációs rendezési tervének elkészítésével és ennek részeként a Kossuth utcai tömbbelső kialakításával.

Az emléktáblát Németh László a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke és Karé Krisztián elnökségi tag leplezte le, majd Égi Tamás alpolgármester a belváros önkormányzati képviselője, Páli Zsuzsanna főépítész és Csutiné Schleer Erzsébet építész méltatta a Schulz István munkásságát.

Schulz István építész a dunaújvárosi kezdőévek után három évtizeden át a Fejér Megyei Tervező Iroda munkatársa volt. 25 évesen tervezte a Balaton úti Vörösmarty Szakmunkásképző iskolát. Nevéhez fűződik a Lottóház, az Egészségügyi Szakiskola épületegyüttese és a mai Fehérvár egyik legszebb, nívódíjat nyert épülete, a vízpartra telepített csillagvizsgálós Szabadművelődés Háza. Munkássága összeforrott Fejér megye és a fehérvári történelmi belváros látható és rejtett emlékeivel. Kézjegyét őrzik felújított műemlék épületek, igényesen helyreállított, évszázados homlokzatok, a Géza nagyfejedelem tér újszerű házai. Az 1980-as években országos jelentőségű munkát végzett munkatársai élén a székesfehérvári Belváros műemléki rehabilitációs rendezési tervének elkészítésével és ennek részeként a Kossuth utcai tömbbelső kialakításával. Aktív szakmai tevékenységét nyugdíjasként is folytatta. Egyik kedves munkája, a terve alapján felépült öreghegyi Szent Donát kápolna őrzi a közismert építész hamvait. Schulz Istvánt a város 2010-ben posthumus Díszpolgári címmel tüntette ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.