Belföld

Gyökeret vetett az első magyar blogoló fa

blogolófa-győr ()
blogolófa-győr ()

Ki gondolná, hogy egy fa is tud a világhálón keresztül üzenni? Győrben ez sem elképzelhetetlen, hiszen idén tavasszal gyökeret vetett a város Püspökerdejében, hazánk első blogoló tölgyese.

A Püspökerdő tornapályájának a végén, fából készült kerítés mögött várja látogatóit az a facsemete, mely nemcsak a földben, de az interneten is gyökeret vetett. A helyszínen tábla hirdeti: „Magyarország első blogoló fája”, elsőre talán szokatlannak tűnik. De aki fellép a kocsányos tölgy oldalára, az rögtön megtudja, miről is szól a történet valójában.

Mi azonban nem húzzuk tovább kíváncsi olvasóink figyelmét, inkább leírjuk a lombos meséjét.

2011 az erdők nemzetközi éve volt. Akkor a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. úgy döntött, hogy egy hat hétig tartó, interaktív kiállításra csábítja a győrieket, ahol többek között 500 darab tölgycsemetét és 100 kilónyi makkot osztottak ki, hogy aki csak teheti, ültessen egy fát környezete érdekében. A szervezők kiválasztották a legszebb csemetét, és ők maguk is elültették a lombost a Püspökerdőben, 2012 tavaszán. A kocsányos tölgy különlegessége az, hogy az erdőgazdaság munkatársain keresztül blogot fog írni a világhálón, beszámolva arról, hogy mi történik közvetlen környezetében. „A fa különösebb gondoskodást nem igényel, de azért folyamatosan ellenőrizzük cseperedését, néha meg is öntözzük. Az akciónk elsődleges üzenete az, hogy „a ma embere gondolt a holnapra”, hiszen egy ilyen fa több száz évig is élhet, egyes irodalmi bejegyzések szerint az 1000. jubileumot is elérheti. Természetesen célunk az is, hogy ne csak a természetjárókat, hanem a számítógép előtt szörfözőket is elcsábítsuk az erdőbe” – mondta a Győr24-nek Iványi Ákos, a Kisalföldi Erdőgazdaság közönségkapcsolati megbízottja.

A jövőben a http://tolgyfa.blog.hu-n írni is lehet a fának, illetve hozzászólni a tölgyes bejegyzéseihez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik