Belföld

Szicíliába juttatta a diákokat a víz-projekt

Egy kétéves nemzetközi program részeként több budapesti diák utazhatott ki májusban Szicíliába.

A pesthidegkúti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tavaly szeptemberben csatlakozott egy, a víz témája köré épített Comenius-projekthez (hivatalos nevén: az Egész életen át tartó tanulási program részeként, a Tempus Közalapítvány által támogatott Comenius iskolai együttműködés projekthez). Ennek részeként egy tanárokból és diákokból álló csapat utazhatott ki májusban Szicíliába. Az angol nyelvű nemzetközi projekthez összesen nyolc ország diákjai – a fővárosi iskola tanulói mellett osztrákok, finnek, észtek, portugálok, spanyolok, belgák, olaszok – csatlakoztak.

A budapesti gimnazisták azt vállalták, hogy tanulmányozzák hazánk vizeit, vízgazdálkodását, majd elkészítenek a partneriskolák segítségével egy nemzetközi összehasonlítást a témában. Konkrét célkitűzéseik között szerepel egy angol-magyar nyelvű prezentáció elkészítése az iskola, továbbá Budapest és közvetlen környéke vízrajzáról. Összeállítanak egy többnyelvű szótárat, egy turisztikai brossúrát. Talán a legösszetettebb feladat – egy átfogó magyarországi vízminőség-vizsgálat lefolytatása.

A diákok szempontjából nézve a fő cél, hogy környezettudatosabb felnőttekké váljanak, akik különböző nyelvi és szervezési feladataik segítségével Európában könnyedén mozgó állampolgárok lesznek. Ehhez nem is elsősorban a megadott téma tanulmányozása, mintsem a rengeteg nemzetközi cserekapcsolat kialakítása és az angol nyelvű kommunikáció segít a diákoknak.

A Comenius programban részt vevő iskolákból Európa-szerte mintegy 3 millió diák részesülhetett már a csereutazások élményében – a Klébisek célja, hogy tőlük is minél több tanulónak nyíljon alkalma az utazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik