Belföld

Schüssel: Orbán győzhet 2014-ben

Bírni kell a hőt és a kritikát - ezt is megtudhatta Budapest az osztrák exkancellártól.

Ki kell használni a parlamenti kétharmad adta lehetőséget – erről Wolfgang Schüssel, Ausztria volt kancellárja beszélt csütörtök délelőtt Budapesten, a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz rendezte konferencián.

Az esemény a „Fókuszban a nemzeti érdek” címet viseli, és a félidős Orbán-kormány teljesítményét értékeli.

Schüssel nem rejtette véka alá, hogy Orbán Viktor (és Magyarország) barátjaként, a Fidesz osztrák testvérpártja egykori vezetőjeként érkezett a rendezvényre.

Sógor

Az exkancellár kissé csapongó világpolitikai elemzésében szólt Amerikáról, Kínáról és persze Európáról is. Állítja, kontinensünk bajban van, nem tudni, „mi Európa végső sorsa, mi az államok, a nemzetek szerepe”.

Németországot hozva pozitív példaként úgy ítélte meg: azok a nemzetek maradnak talpon a versenyben, amelyek nem hagyták elsorvadni klasszikus iparukat, s erre építették egyéb versenyképes gazdasági tevékenységüket.

Magyarországról szólva kiemelte, hogy a balliberális kormányok alatt ötven százalékról nyolcvanra nőtt a GDP-arányos államadósság, ami nehéz feladat elé állította az Orbán-kormányt. Schüssel úgy véli, kizárólag a népszerűtlen, ám elkerülhetetlen reformok hozhatják egyensúlyba gazdaságunkat. Azt prognosztizálja, hogy „pár éven belül a magyarok egyre jobban tudják majd exportálni a termékeiket”.


Schüssel a lobogóknál

Fotó: MTI / Soós Lajos

Nagy hő

Orbán „szabadságharcára” utalva megjegyezte, „új, józan patriotizmusra van szükség”, melyben a nemzeti függetlenség mellett azért szempont, hogy kontinensünk államai tagjai az Európai Uniónak – a közössség előnyöket ad, ám cserébe hozzá kell járulnunk a közös ügyek sikeréhez is.

A volt kancellár dicsérte Magyarország uniós elnökségi félévét. „Nagyon jó munkát végeztek, nagyon nehéz időszakban” – így fogalmazott. A nemzetközi sajtóban hazánkkal kapcsolatban megjelent kritikákra utalva értetlenségének adott hangot. „Ez unfair” – e kifejezést használta „a magyar demokrácia veszélyben van” típusú újságíró fordulatokra.

Innen sajátos asszociációval odáig jutott, hogy 2000 után őt is sokat bántotta az osztrák „bulvársajtó” a szélsőjobboldali Haider pártjával kötött koalíció miatt. A schüsseli praktikusságnak erre is van tanácsa: „Ha az ember nem bírja a nagy hőt, ne menjen konyhára; ha az ember nem bírja a kritikát, ne menjen politikusnak.”

Schüssel azt mondja, őt sosem szerették, viszont tisztelték, s ez így jó neki, hiszen „a tisztelet az igazi valuta a politikában”.

„A jövő most kezdődik” – így zárta beszédét az exkancellár, hozzáfűzve, hogy az újszerű politizálással meg lehet nyerni Magyarországon a következő választásokat.

(A konferencián koradélután felszólal Orbán Viktor.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik