Belföld

Zacher Gábor a drogokról, az alkoholról és saját szenvedélyeiről

kovari-gabriella
kovari-gabriella

2012. 05. 31. 07:58

A neves toxikológus azt szeretné elérni, hogy minden érettségizett ember képes legyen újraéleszteni.

“A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára nem a drogok miatt kerülnek be legtöbben, hanem az öngyilkossági kísérletek vezetik a listát: tizenkétezer esetből csupán kettőezer a kábítószeres ügy” – mondta Zacher Gábor egy fehérvári fórumon, ahol a résztvevők munkájáról faggatták.

A toxikológus szerint Magyarországon évente negyvenötmillió droghasználat történik, ebből mindössze tizenhárman halnak meg túladagolás következtében. “Minden kétmilliomodik drogozásra jut egy haláleset. Ezzel nem a problémát kívánom kicsinyelni. Mindazonáltal nem az a gond, ha a fiatalok elpattintanak egy stanglit” – fejtette ki Zacher Gábor, aki szerint a droghasználó életében azonban átalakul az értékrend.

A szakember úgy véli nem a tragédiák rémhíradóinak elrettentése a legmegfelelőbb megelőző eszköz. “Erősíteni kell a gyerek önbizalmát, hogy merjen nemet mondani a drogot kínálóknak. Ez sokkal fontosabb, mint a riogatás. A jó döntésekre kell felkészíteni a fiatalokat. Beszélgetni kell velük arról, hogy a pszichoaktív szerek megváltoztatnak: meghalsz, elvisz a rendőr, személyiségzavaros leszel”.

A második leggyakoribb ok, ami miatt találkoznak Zacher doktorral a páciensek: az alkohol, ami a drognál lényegesen nagyobb teret hódít magának a tudatmódosító szerek piacán. Nem csak a társasági ivás, az alkalmankénti berúgások miatt találhatja magát valaki a toxikológián.

“Magyarországon nyolcezer regisztrált alkoholista él, egymillió nagyivó, és negyvenezren állnak kezelés alatt, de aggodalomra nincs ok, jön az utánpótlás, mert mindig vannak, akik az elitbe kívánnak bekerülni!” – jegyzi meg némi malíciával az orvos. Figyelmeztet, hogy a túlfeszített, egyre nagyobb és több teljesítményt követelő munka is rontja a hazai statisztikát.

“Nagyon könnyű észrevétlenül belecsúszni a szenvedélybetegségbe. A napi kis feszültségoldó töménnyel lazább lesz az ember, megy a meló, jönnek a pozitív eredmények, ezért feljogosítva érzi magát arra, hogy napközben is igyon. Elég a fogmosás, senki sem vesz észre semmit. De – sajnos – egyre több kell az italból, és az ember észrevétlenűl bele is csúszott az alkoholizmusba!” – tette hozzá.

Zacher doktor saját szenvedélyeit sem rejti véka alá: él-hal a jó csokoládéért, a dohányért és a munkájáért. Szerencsére a családja fékezőerőt jelent – vallotta be a toxikológus, aki azt szeretné elérni, hogy Magyarországon minden érettségizett ember képes legyen újraéleszteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.