Belföld

Zacher Gábor a drogokról, az alkoholról és saját szenvedélyeiről

A neves toxikológus azt szeretné elérni, hogy minden érettségizett ember képes legyen újraéleszteni.

“A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára nem a drogok miatt kerülnek be legtöbben, hanem az öngyilkossági kísérletek vezetik a listát: tizenkétezer esetből csupán kettőezer a kábítószeres ügy” – mondta Zacher Gábor egy fehérvári fórumon, ahol a résztvevők munkájáról faggatták.

A toxikológus szerint Magyarországon évente negyvenötmillió droghasználat történik, ebből mindössze tizenhárman halnak meg túladagolás következtében. “Minden kétmilliomodik drogozásra jut egy haláleset. Ezzel nem a problémát kívánom kicsinyelni. Mindazonáltal nem az a gond, ha a fiatalok elpattintanak egy stanglit” – fejtette ki Zacher Gábor, aki szerint a droghasználó életében azonban átalakul az értékrend.

A szakember úgy véli nem a tragédiák rémhíradóinak elrettentése a legmegfelelőbb megelőző eszköz. “Erősíteni kell a gyerek önbizalmát, hogy merjen nemet mondani a drogot kínálóknak. Ez sokkal fontosabb, mint a riogatás. A jó döntésekre kell felkészíteni a fiatalokat. Beszélgetni kell velük arról, hogy a pszichoaktív szerek megváltoztatnak: meghalsz, elvisz a rendőr, személyiségzavaros leszel”.

A második leggyakoribb ok, ami miatt találkoznak Zacher doktorral a páciensek: az alkohol, ami a drognál lényegesen nagyobb teret hódít magának a tudatmódosító szerek piacán. Nem csak a társasági ivás, az alkalmankénti berúgások miatt találhatja magát valaki a toxikológián.

“Magyarországon nyolcezer regisztrált alkoholista él, egymillió nagyivó, és negyvenezren állnak kezelés alatt, de aggodalomra nincs ok, jön az utánpótlás, mert mindig vannak, akik az elitbe kívánnak bekerülni!” – jegyzi meg némi malíciával az orvos. Figyelmeztet, hogy a túlfeszített, egyre nagyobb és több teljesítményt követelő munka is rontja a hazai statisztikát.

“Nagyon könnyű észrevétlenül belecsúszni a szenvedélybetegségbe. A napi kis feszültségoldó töménnyel lazább lesz az ember, megy a meló, jönnek a pozitív eredmények, ezért feljogosítva érzi magát arra, hogy napközben is igyon. Elég a fogmosás, senki sem vesz észre semmit. De – sajnos – egyre több kell az italból, és az ember észrevétlenűl bele is csúszott az alkoholizmusba!” – tette hozzá.

Zacher doktor saját szenvedélyeit sem rejti véka alá: él-hal a jó csokoládéért, a dohányért és a munkájáért. Szerencsére a családja fékezőerőt jelent – vallotta be a toxikológus, aki azt szeretné elérni, hogy Magyarországon minden érettségizett ember képes legyen újraéleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik