Belföld

A kínai nagykövet a halászléről és a szegedi projektekről

Gao Jian (gao jian, szeged)
Gao Jian (gao jian, szeged)

Gao Jian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a szegedi Konfuciusz Intézetről.

Az ősszel nyit a Szegedi Tudományegyetem épületében a szegedi Konfuciusz Intézetet, amely 2004 óta a világ csaknem 50 országában működik. „Az intézet létrehozásának az elsődleges célja, hogy megismertessük a szegediekkel, valamint az egyetemen tanulókkal a kínai nyelvet és a kultúrát” – mondta a Szeged24-nek Gao Jian. A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövet asszonya szerint világszerte nagy az érdeklődés a Távol-keleti kultúra iránt, ugyanis ma minden ötödik ember kínai.

„Célunk, hogy miközben az érdeklődők elsajátítják – vagy legalábbis valamilyen szinten megtanulják – a nyelvünket, aközben annál jobban megértik a kultúránkat és világszemléletünket” – fejtette ki a nagykövet asszony, aki szerint a Konfuciusz Intézet nem csak egy nyelviskola, hiszen – reményeik szerint – a kapcsolatteremtésnek kulturális és gazdasági hozadékai is lesznek a régióban.

A Kínai Népköztársaság ötéves tervében nem csak az a cél, hogy a tőkét, illetve a befektetőket a Távol-Keletre csábítsák, hanem Kína is szeretne beruházni a világ minden pontján, így Magyarországon is. „Olyan helyen finanszírozzuk a Konfuciusz Intézet működését, ami később kínai beruházók célpontja lehet. A mi üzenetünk mindezzel: ismerjük meg egymást, hogy később jobban együtt tudjunk működni” – tette hozzá.

„Számos magyar városba ellátogattam már, de Szegeden most jártam először. Már régóta szerettem volna megkóstolni a szegedi halászlevet. Bevallom, egy budapesti étteremben ettem már hallevet, de itt Szegeden sokkal jobb, ízletesebb ez a magyar specialitás” – tréfálkozott Gao Jian.

Gao Jian házigazdája Szegeden Ujhelyi István országgyűlési képviselő volt, aki két éve kezdte el szervezni a Konfuciusz Intézet létrehozását. A nagykövet találkozott Botka László polgármesterrel és Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával is.

Gao Jian szerint több olyan terület van, ahol együtt lehetne működni Kínával. „A Szegedi Tudományegyetemen a biokémiai kutatások között több érdekes projekt fut, de érdekel bennünket a Lézerközpont is. Egyelőre adatokat gyűjtünk, informálódunk és megkóstoljuk a helyi specialitásokat, hogy a végén valami jót süssünk ki.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik