Belföld

Beiskoláznák az iskolaőröket a kereszténydemokraták

Azt is javasolják, hogy ne legyen kötelező az alkalmazásuk, vagyis a kisebbik kormánypárt is fúrja rendesen Pintér Sándor javaslatát.

Egyes iskolákban deviáns gyerekek, szülők terrorizálják a tanárokat és a többi gyereket, ami ellen határozottan fel kell lépni. Ugyanakkor ahol rend van, ott nincs szükség iskolaőrre, és találkozni lehet azzal az aggodalommal, hogy adott esetben nehogy túllépjék hatáskörüket – közölte csütörtöki tájékoztatóján a KDNP frakcióvezetője.

Harrach Péter szerint azoknak, akik ezt a feladatot betöltik, egyfajta pedagógusképzésben kell részesülniük. Azt viszont már nem részletezte, mit ért ez alatt.

Michl József KDNP-s honatya megjegyezte: a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy az iskolákban elsősorban a nevelés eszközei érvényesüljenek. Ugyanakkor bizonyos esetekben az igazgató javaslatára, a szülőkkel egyetértésben szükség lehet szakember segítségére.

Felvetésükről már egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki nyitottnak mutatkozott  ebben az ügyben, így reményeik szerint javaslataik beépülnek a törvénymódosításba.

A belügyi tárca áprilisban állt elő javaslatával, amely szerint iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények. Az őrök a többi között megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt elhagyják az iskolát, emellett jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el.

Az ellenzék és több szakmai szervezet is bírálta a felvetést, mondván: rendpárti választ ad egy szakmai problémára. A hét elején még az oktatási törvények kapcsán egymást ekéző Hoffmann Rózsa szakállamtitkár és Pokorni Zoltán is összefogott Pintér ötlete ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik