Belföld

Aláírásgyűjtés a bükki vizek védelmében

Egy szegedi egyesület 5000 támogatót szeretne gyűjteni Miskolcon. Kezdeményezésüket Illés Zoltán államtitkárral is aláíratnák.

„2006-ban egy karsztárvíz tömeges megbetegedést okozott Miskolcon. A szennyezés után a szakminisztérium határozatot hozott, hogy a bükki karsztvízbázis védelme érdekében új védőidomot kell kijelölni” – tájékoztatta a Szeged24-et Rózsa Péter. A szegedi Aquatherma Egyesület vezetője hozzátette: mind a minisztériumtól, mind a Környezetvédelmi Hatóságtól kérték ennek a határozatnak az elfogadását, nyilvánosságra hozását. Úgy tudják ugyanis, hogy a szakmai anyagok elkészültek, de válaszokat sem a miskolci önkormányzattól, sem a minisztériumtól nem kaptak.

„Tavaly novemberében mindössze 4 nap alatt sikerült több mint 1000 aláírást összegyűjtenünk. Ezt az 1000 aláírást elküldtük a miskolci városi hatóságnak, hogy fontolja meg a környezetvédelmi terület kibővítését” – tette hozzá Rózsa Péter. Az egyesület további aláírásokat is szeretne gyűjteni, ha a hatóság válaszol beadványukra. „Célunk, hogy elérjük az 5000 aláírást” – jelezte az elnök.

2010-ben indult el a Magyarországi Fürdővédelmi Program, amelynek célja az volt, hogy a kiemelten fontos hazai fürdők geológiai, természeti, ipari környezetét felmérjék. „Így jutottunk el a tapolcai Barlangfürdőhöz, amelyről kiderült, hogy földrajzilag a kiemelten érzékeny karsztvízbázisú területen fekszik. A terület és a térség mélyrehatóbb vizsgálata után döntöttünk úgy, hogy egy aláírásgyűjtéssel fel tudnánk hívni a figyelmet arra, hogy a terület – jelenleginél is kiemeltebb – védelme milyen fontossággal bír. Az aláírásgyűjtés sikere igazolta feltevésünket” – mondta Rózsa Péter, aki hozzátette: a miskolci környezetvédők nem az ilyenfajta figyelemfelkeltő kampányt támogatják, hanem a már meglevő, többfajta védettségi típusok összehangolásában látják a megoldást. Ezzel ők is egyet értenek, ha a végcél a védettség megerősítése.

„Szeretnénk, ha Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár úr aláírásával erősítené azt a szándékot, hogy mindenkinek egyaránt fontos a hazai vízbázisok kiemelt védelme, megőrzése. A miskolciak még emlékeznek a 2006-s karsztárvízre és nem hiszem van közülük bárki, aki átélné újra azt a fajta bizonytalanságot, ami akkor eluralkodott a vízszolgáltatással kapcsolatban.”

“Szeretnénk kiemelten foglalkozni ezekkel e kérdésekkel, mert szükséges, hogy mindannyian átérezzük a természeti értékek védelmének fontosságát” – mondta az elnök. Emellett kiemelten fontosnak tartják a környezettudatos szemlélet formálást, amelynek szélesebb körű elterjesztése érdekében szemléletformáló kampányt indítottak a miskolci iskolások körében: 50 forrás, 50 barlang a Bükkben címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik