Belföld

10 évet kapott a magyarbánhegyesi gyilkos

Az életfogytig tartó szabadságvesztést 10 év börtönre enyhítette a Szegedi Ítélőtábla a Varga Mihály ellen indított büntetőügyben.

A korábban négyszer, jellemzően vagyon elleni bűncselekmények miatt büntetett vádlott letartóztatása előtt nem dolgozott, szociális segélyből és alkalmi méhészkedésből élt a szüleivel egy háztartásban.

2011. március 28-án a vádlott délelőtt Orosházán, majd délután Magyarbánhegyesen italozott, és ittas állapotba került. Délután 18 óra körül a vádlott és ismerőse, G. József bement Magyarbánhegyesen egy sörözőbe, ahol kiszolgálóként B. Lajos sértett dolgozott. Itt a vádlott még legalább 2-3 üveg sört megivott, és miközben a felszolgáló néhány percre többször is elhagyta a sörözőt, bement a pult mögé. Először cigarettát akart elvenni, majd egy másik alkalommal ki akarta nyitni a pénztárgépet, az azonban sípolni kezdett, ezért a vádlott abból nem vett ki pénzt.

A zárórát követően a vádlott az ismerőse és a kiszolgáló társaságában bent maradt a sörözőben. 23 és 24 óra között a sértett ismét bement a raktárba, néhány percig őrizetlenül hagyva a pultot. A vádlott ezt kihasználva a pult mögé ment, és levett a polcról egy doboz, 540 forint értékű cigarettát. A sörözőbe visszatérő sértett ezt észrevette, és kérdőre vonta a vádlottat.

A vádlott ezen feldühödött, szidalmazni kezdte a sértettet, és követelte, hogy nyissa ki a pénztárgépet. A sértett erre nem volt hajlandó, ezért a vádlott bement a pult mögé, ököllel többször ráütött a pénztárgépre, majd a sértettet is legalább négyszer ököllel arcon ütötte. Ekkor a vádlott ismerőse közéjük ugrott, megpróbálta lecsillapítani a vádlottat, de ő G. Józsefet is többször ököllel megütötte. A vádlott ezután lenyugodott, kiment a pult mögül, miközben G. József egy vizes ronggyal segített letörölni a sértett arcáról a vért.

Ezt követően a sértett elindult a pult mögül a söröző kijárata felé, azonban a vádlott szó nélkül ismét rátámadt, többször hátulról ököllel fejen ütötte, majd a menekülő sértettet egy biliárddákóval is legalább egyszer hátulról megütötte. A bántalmazás közben a vádlott a pénztárgép kulcsának átadását követelte, de a sértett ezt nem tette meg, ezért a vádlott tovább ütötte. A kocsmában lezajlott események legalább 15 percig tartottak.

Ezt követően a sértett kimenekült az utcára, ahová a vádlott követte, és közben folyamatosan verte. Az ütések következtében a sértett az úttesten elesett, megpróbált elmászni, és könyörgött, hogy a vádlott ne bántsa. A vádlott azonban tovább ütötte a biliárddákó vastagabbik felével, olyan erővel, hogy a dákó kettétört. Ezután a vádlott legalább egyszer fejbe rúgta a magatehetetlen sértettet. Majd átvizsgálta a sértett közelben álló autóját, és visszament a sörözőbe, ahol a törött biliárddákóval megpróbálta felfeszíteni a pénztárgépet, de az nem sikerült neki, így 4 doboz cigarettát vitt magával. Ezután magához vette az ismerőse mobiltelefonját és kerékpárját, majd azzal a vasútállomás irányában elmenekült.

A magatehetetlen sértett eközben 5-15 percen át feküdt az úttesten, amikor a vádlott ismerőse visszahúzta a sörözőbe, és a padlóra fektette. Az ismerőse felszólítására a vádlott is megfogta a sértett kezét, hogy segítséget nyújtson, de végül anélkül eltávozott a helyszínről. A bántalmazás következtében a sértett – akin a későbbi vizsgálat során 27 sérülést találtak – nem sokkal később a helyszínen meghalt. A sértett halálát a száj nyálkahártya sérülése és a darabos-szilánkos orrcsonttörés következtében kialakult vérzés miatti tömeges vérbelehelés, következményes fulladás miatt állt be.

A vádlott menekülés közben a sörözőből elhozott négy doboz cigarettát eldobta, majd a vasúti sínek mellett Mezőhegyesre gyalogolt, onnan autóbusszal Pitvarosra ment, ahol elfogták.

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek 2012. március 12-én a Gyulai Törvényszék Varga Mihály vádlottat. Ezért őt a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztése és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben kimondta: a vádlott legkorábban 30 év fegyház eltöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéletet ellen a vádlott és védője a tényállás téves, megalapozatlan és iratellenes megállapítása, téves minősítés miatt, a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntetteként elbírált cselekményt halált okozó testi sértés és rablás bűntettének minősítette az ítélőtábla, és az életfogytig tartó fegyházbüntetést – halmazati büntetésként – 10 év börtönre, a közügyektől eltiltás mellékbüntetést 10 évről 8 évre enyhítette.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik