Belföld

Tematikus hónapokat szervez a győri Mobilis

Tematikus hónapokkal kínál mélyebb, de szórakoztató betekintést a műszaki tudományok egyes területeibe a győri Mobilis tudományos játszótér.

április elején, két héttel a nyitás után rendezték első tematikus hétvégéjüket. A próbavíkend témája – április elsejére tekintettel – az Őrült tudósok, tudományos őrültségek volt.

Májust a fenntartható járműhajtásnak szentelték, nem utolsósorban azért, mert a hónapot az alternatív hajtású járgányok Széchenyi Futama nyitotta Győrben. A látogatókat váró kísérletek sorába így bevették a különböző hajtóanyagok bemutatását, de – összetekert papírhengerekkel modellezve – azt is, hogyan lehet könnyebbé tenni egy jármű szerkezetét, csökkentve ezzel az üzemanyag-felhasználást.

A júniust a Múzeumok Éjszakájának szenteli a Mobilis, „ha már valahol mi is egyfajta múzeum vagyunk” – jegyezte meg Szilasi Tamás Péter, jelezve: a jövő hónapban például a művészet és a műszaki tudományok kapcsolatát veszik górcső alá. „Nem létezik sikeres termék dizájn, önmagát eladó formaterv nélkül” – hozott egy példát a téma fontosságára a tudományos játszótér vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik