Belföld

Orbán: be kell járatni az új rendszereket

orbán-nevet (orbán viktor)
orbán-nevet (orbán viktor)

A célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség - mondta Orbán Viktor a delmagyar.hu-nak.

“Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik. Ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik. Amikor a kormányzást átvettem, 2 millió 600 ezren fizettek adót. Tehát jól haladunk, de még több munka kell. Nem is csak munkahely, hanem értéket teremtő munka, mert ha csak munkahely van, de nem teremtünk értéket, ugyanolyan bajt csinálunk, mint amilyent orvosolni szerettünk volna” – mondta a miniszterelnök a delmagyar.hu-nak adott interjújában.

Orbán Viktort pénteken kérdezte a lap, amikor kikérte a hódmezővásárhelyiektől Lázár Jánost. A kormányfő azt mondta, hogy annyiban fog különbözni a következő két év kormányzása az előző kettőétől, hogy most már nem elindítani kell az átszervezéseket, hanem le kell őket zárni. “Az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégeztük, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól” – tette hozzá.

Az alacsony jövedelmekről és nyugdíjakról szólva a kormányfő kijelentette: a magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek ebből a nehéz helyzetből. “Nem fogjuk föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem. Most indítom az új nemzeti konzultációt ezekről a kérdésekről, mint a minimálbéremelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése” – mondta.

A korrupció csatornáinak elzárásával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, hogy ez olyan munka, amit sose lehet befejezni. Mint mondta, a visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni. “Büszke vagyok rá, hogy az új közbeszerzési törvény előírja a tulajdonosi háttér fölfedésének kötelességét. A láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól csinálja, ha sikere, jövedelme, vagyona lesz, akkor azt nem elfedni, hanem vállalni kell” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik