Belföld

Hiába az 50 ezres büntetés, akkor is szemetelnek

szemét (szemét)
szemét (szemét)

Nem szűnik a szemét gond Győrben. A Közterület-Felügyelet munkatársai naponta kapnak telefonos bejelentést a város különböző pontjairól, ahol illegális hulladéklerakót, vagy kisebb mértékű szemetelést észlelnek a lakók.

Plusz munka a Közterület-Felügyeletnél, bosszankodás a környezettudatos győriek körében – többek között ez a hozadéka a folyamatosan növekvő szemetelő közösségnek. Az elmúlt 2 évben 15%-al nőtt az utcára dobott hulladék kupacok száma, annak ellenére, hogy az elkövetők komoly szankciókra számíthatnak. A jogszabály szerint az eljáró felügyelő szabja ki a büntetés mértékét, ez 5 ezer forinttól egészen 50 ezer forintig terjedhet. „A tavalyi évben 104 eljárást indítottunk, ebből 64 esetben helyszíni bírságot róttak ki munkatársaink, 40 esetben pedig szabálysértési feljelentést kezdeményeztünk. Sajnos a helyzet nem javul, sőt! Idén már 10 helyszíni bírságot és 16 szabálysértést regisztráltunk” – mondta portálunknak Truka István, a Győri Közterület Felügyelet vezetője. És akkor még hol van az év vége? Hiszen még csak a nyár derekán járunk!

Korábban már a Győr24 is beszámolt a Nép utcai szemetelésről, ahol hiába működik a közelben hulladékudvar, illetéktelenek mégis a közeli bányatóhoz hordják megunt holmijaikat. Amit persze időközben a Győr-Szol Zrt. felszámolt, de a probléma időről-időre visszaköszön. És ez csak egy a szemetes városrészek közül.

Arra is akad példa, hogy a panelekből, vagy társasházakból, a nyílászárón keresztül dobják utcára a hulladékot, a környezetvédőknek egyáltalán nem mondható lakók, akik azon már el sem gondolkoznak, hogy ilyenkor a szemét éppen az ablakuk alatt landol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik