Belföld

Ez az ő kompetenciájuk

Május 30-án országszerte, így Győrben is megírták a kompetenciamérést a 4., 6., 8., illetve 10. évfolyamos diákok. A Fekete iskolában eddig minden évben az átlag felett teljesítettek a nebulók.

2001 őszén indították el országszerte a kompetenciamérést, melyet azóta is évről-évre teljesítenek a tanulók. Idén összesen 2810 iskola több mint 378 ezer diákja vett részt az Oktatási Hivatal felmérésében, mellyel a matematikai eszköztudást és a szövegértési képességet mérték, kivétel ezalól a negyedik osztályosok, náluk a készségek életkor-specifikus diagnosztikus feltérképezésére került sor. A feladatsorban a szövegértés nagy hangsúlyt kapott, hiszen a számtani példák kérdéseinek egy részét is néhány soros leírással vezette fel a dolgozat. De voltak grafikonok, a térlátásra, rajzra fókuszáló, valamint a mindennapi életből merített pontok is.

A mi intézményünkben azért fontos ez a mérés, mert ha a következő év áprilisában megjönnek az eredmények, akkor tudjuk, hogy melyik diáknak, milyen elmaradása van, miben kell fejlődnie, illetve azt is látni fogjuk, hogy milyen pedagógiai célokat tűzhetünk ki magunk elé. Nagyon fontos szempont lehet továbbá az is, hogy a differenciál foglalkozásokat is át tudjuk ezek alapján alakítani, hiszen Itt nem elsősorban tananyag tartalmakat kérnek a gyerekektől, sokkal inkább azokat a készségeket, amelyek egy másfajta óraszervezést igényelnek a tanároktól” – hangsúlyozta a kompetenciamérés szerepét Németh Péter, a Fekete István Általános Iskola igazgató-helyettese. A Győrben csak Vuk suliként emlegetett intézmény egyébként eddig mindig az országos átlag felett teljesített.

A diákok a feladatlap mellett egy tanulói kérdőívet is kaptak, melyet otthon, a szülőkkel közösen kell kitölteniük. Ebben az életszínvonalra, a szülők iskolai végzettségére és közvetve a szociális helyzetre is rákérdeznek, melyet végül a kompetenciával együtt összesítenek. A nyomtatvány kitöltése nem kötelező, de ajánlott, hiszen így átfogó képet kapnak a szakemberek a gyerekek hátteréről és ezek tanulásra gyakorolt hatásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik