Belföld

A Telenor után a Vodafone is áthárítja az adóterheket

A távközlési adó egy olyan teher, melyet a szolgáltató már nem tud vállalni, így valószínűleg a Vodafone is áthárítja a többletköltségeket a partnerekre.

A távközlési szektort a hagyományos adók mellett 2010 óta egy különadó, az úgynevezett válságadó is sújtja, amely jelentős hatással van a Vodafone 2013 márciusában záródó pénzügyi évére. Ehhez jön még az új telefonadó is, mely újabb súlyos teher, amit a társaság ezúttal már nem tud egyedül vállalni. Fontos figyelembe venni, hogy a válságadóval ellentétben itt nem ideiglenes adóról van szó, ezért a Vodafone a telefonadó bevezetése miatt a tarifái módosítására kényszerül – írja a portfolio.hu.

Néhány hete a Telenor jelezte elsőként, hogy áthárítja ügyfeleire a telefonadót, az új percalapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik. Idén júliustól két távközlési különadó lesz érvényben, amely a Telenor Magyarországnak mintegy havi 1 milliárd forint pluszadóterhet jelentene, közölte a társaság.

A Magyar Telekom számításai szerint a Magyar Telekom Csoportot 2012-ben várhatóan 10 milliárd forint távközlési adó terheli. Ez alapján nem egyértelmű, hogy áthárítják-e az adót ügyfeleikre.

A kormány éves szinten 44,4 milliárd forintnyi bevételre számít az adóból, az idei évben a július-december időszakra ez alapján 22,2 milliárd forintnyi extra teher jut a szolgáltatókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik