Belföld

Sportot űznek a zenéből a filharmonikusok

Neves művészekkel kiegészülve, és egy új bérlettípussal indítja a jövő évadot a Győri Filharmonikus Zenekar. A színes műsorfüzettől a jegy- és bérleteladások további növekedését várja a társulat.

Az elmúlt év sikereiről és a jövő évad terveiről számolt be kedden a zenekar vezetősége a sajtó munkatársainak, ahol már az új műsorfüzetet is kezükbe foghatták az újságírók. Elsőként Fűke Géza, igazgató beszélt elismerően a mögöttük álló időszakról, mely – ahogy ő fogalmazott – szívmelengető eredményeket hozott. „Nem vagyok szentimentalista, de amikkel az utóbbi időben találkoztam az valóban szívmelengető. Sokan rám köszönnek vagy integetnek az utcán, gratulálnak a sikereinkhez, az évadhoz, akár egy-egy koncertet is kiemelve. 3-4 éve amióta felállt az új vezetés, azóta megdupláztuk a jegy- és bérlet eladásokat, a magyar zenei élet nagyjai pedig egymásnak adták a kilincset a Richter-terembe” – hangsúlyozta a direktor a találkozón.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően pedig a már meglévő 4 bérlettípus mellett, egy ötödiket is indít a társulat a 2012/2013-as szezonban, melyet Sándor Jánosról, a zenekar első vezető karmesteréről neveztek el, akinek egyúttal abban is nagy szerepe volt, hogy a zenekar profi együttessé avanzsáljon. Fűke Géza beszédében kiemelte, továbbra is a klasszikus repertoárra építenek, de lesz benne egy határmezsgye, melyet a „Népszerű filmzenék Wagnertől John Williamsig” című előadás képvisel.

Nincs felső határ, mindig lehetünk jobbak és mi ezen dolgozunk, hogy minél magasabb színvonalú produkciókat adjunk elő” – ezt már Berkes Kálmán a filharmonikusok művészeti vezetője mondta, majd egy szakmai elismerést is megosztott a sajtósokkal. „A napokban felhívott Gilbert Varga Philadelphiából, mert az egyik legnagyobb amerikai zenekar tolmácsolásában megnézte a Petruska című darabot, amit mi is játszottunk. Az mondta: a győriek sokkal jobbak voltak, profi a társulat!” – tolmácsolta a karmester gondolatait Berkes Kálmán. Talán ennek a magas szintű szakmai rangnak is köszönhető, hogy a szeptemberben induló idényben olyan neves művészek fogadták el a meghívást, mint Rost Andrea, Ránki Dezső, a már említett Gilbert Varga, a Figaro házassága című ősbemutatóban szereplő Lui Chan, Elena Denisova, vagy éppen Baráti Kristóf, aki a sajtótájékoztatón is tiszteletét tette. „A győri filharmonikusok felfelé ívelő pályája példátlan, és a folyamatos lelkesedés és zenei hozzáállás is követendő példa, amit a társulat mutat. Magyarország egyik vezető zenekara a győri, ezt biztosan állíthatom” – nyilatkozta a hegedűművész.

A „Sportot űzünk a zenéből” mottóval elindított évadra a jövő héttől válthatók tikettek, egészen július 13-ig, aztán augusztus 27-től, a nyári szünet után újra nyitnak a pénztárak. Azok a bérletesek pedig, akik magukkal csábítanak egy új bérletes nézőt, azok 30%-os kedvezménnyel válthatják meg egész éves belépőjüket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik