Belföld

„Megbuktatták” a kormányt a környezetvédők

42 zöld szervezet közös értékelését adták át a környezetvédők Orbán Viktornak a Kossuth téren. Az értékelés kilenc témakörben, összesen 178 pontban elemezte a kormány környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját. Átnyújtottak egy bizonyítványt is: eszerint a kormány két „tárgyban” egyest, hatban kettest kapott, és csupán egyben érdemelte ki a közepest.

A kormányzat kétéves környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó. Az önálló környezetvédelmi tárca megszüntetése és feladatainak beolvasztása a környezetvédelem alárendelt helyzetét eredményezte – jelentette ki az átadáson Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

A Greenpeace programigazgatója szerint a jelenlegi energiastratégia visszaveti az országot a múltba. Ahelyett, hogy a kormány követné a világban zajló folyamatokat, és az energiahatékonyság javítása, valamint a megújuló energiák felé fordulna, inkább a veszélyes nukleáris és a klímagyilkos fosszilis energiát támogatják – mondta Vetier Márta.

Halmos Gergő arról beszélt, hogy a természetvédelemben évtizedek alatt kiharcolt eredmények vesztek el az elmúlt időszakban. Az ágazat finanszírozása soha nem látott szintre süllyedt, a szakembergárda egy részét elbocsátották. A természetvédelem jövője éppen akkor válik bizonytalanná, amikor minden azt mutatja, hogy további jelentős erőfeszítésekre van szükség – hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

Az eseményen részt vettek a Levegő Munkacsoport aktivistái is. A szervezet elnöke szerint Magyarországon most veszélyesebb élni, mint korábban volt, mivel az egészségünkért, biztonságunkért felelős állami szervek költségvetését számottevően csökkentették, sok jó szakemberüket elbocsátották.

Lukács András ugyanakkor hangsúlyozta, történtek kedvező lépések is: egyes súlyosan szennyező, illetve egészségkárosító termékek, tevékenységek adóit emelték, támogatásukat csökkentették. Hozzátette: a kormányzatnak megvan a lehetősége és a képessége arra, hogy a ciklus hátralévő két évében kijavítsa a hibákat, és 2014-ben már ötös osztályzatot kapjon, példát mutatva a világnak.

A 42 szervezet által aláírt állásfoglalás összefoglalója és a dokumentum teljes egészében elérhető itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik