Belföld

Kiakadások keddje a Parlamentben

Per és pír, hír és hamv. Üdv a t. Házból.

A pünkösd miatt hétfőnek számító, vagyis interpellációs, szavazásos keddi napon jobbára az üléstermen belül zajlottak a kattintékony események. Ezek közül is kiemelendő a Vadai kontra Navracsics attak: a gyurcsányista politikus asszony a Horthy-faszobor és a Nyírő-féle „itt a hamvam, hol a hamvam” társasjáték kapcsán arról érdeklődött: kívánja-e a kormány a jelzett két néhai közélő kultuszát hazánkban. Amire Navracsics miniszter a tárgytól rugalmasan elszakadva a „Gyurcsány zsidóktól zabrált villában lakik” örökzölddel válaszolt. Ezzel viszont úgy kiakasztotta Vadait, hogy az egykoron hadügyekben kompetens és potens hölgy, ha módja lett volna rá, bizony föld-földrakétát indít a miniszter alsószéleközepe irányába. Páncéltörő hiányában kiabálva, a „szégyelljék magukat” hangsor többszöri ismétlésével utasította el a választ.

Kevéssel korábban a sajtószobában is fellépett Vadai Ágnes, egészen más témában. A foglalkoztatási statisztikákat használva trambulinnak a „kevesebben dolgozunk, mint egy éve, igaz, többet és kevesebbért” mondattal nyitott. Majd rémképként felvázolta, hogy az Orbán által 2010-ben ígért egymillió új munkahely nem tíz év alatt valósul meg, ráadásul nem pluszban számíthatunk rá, hanem az összes álláshelyek száma csökken erre a szintre a jelenlegi közel négymillióról.


Vadai Ágnes
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Vadai közismert adatokat sorolt (például: 2008-hoz képest ötvenezerrel kevesebb a foglalkoztatott), és általunk sosem hallottak statisztikát is citált, egyebek mellett azt, hogy Gyurcsány alatt alacsonyabb volt az államháztartási hiány, mint mostanság. (Ezzel szemben mi tíz százalék fölötti deficitre emlékszünk, miközben idén várhatóan három százalék alatt lesz ez a szám – a hogyanról itt olvashatnak bővebben.)

A DK-s politikus asszony szerint a Fidesz most váltotta be 2006-os „választási ígéretét”, miszerint „rosszabbul élünk, mint négy éve”. Úgy véli, Orbán jobban tenné, ha „nemzeti levelező tagozat” (ez a kifejezés alighanem a konzultáció aktuális fordulóját takarja) helyett „tanulmányozná a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit, mert abból lenne „stabil gazdasági környezet, munkahelyteremtés”.

Friss csapás

Vadain túl még két politikus, a szocialista Gúr Nándor és a jobbikos Varga Géza is a tiszteletét tette a sajtószobában – mindketten megszokott gumicsontokon ejtettek fognyomot.

Gúr nem alaptalanul álkérdésnek minősítette a nemzeti konzultáció friss csapását, tragikus építőipari adatokat idézett, majd elsorolta az általa hetente emlegetett munkanélküliségi, foglalkoztatási, szegénységi és éhezési statisztikákat – például, hogy közel félmillió „gyereknek a mindennapi kenyere sincs meg”. Mindezt a csupán a mondat első felében konkrét „nem nemzeti konzultálni kellene, hanem cselekedni” gondolatra futtatta ki.

A jobbikos Varga úr csontja a termőföld, ő az aranykoronákért aggódik folyamatosan, ezzel radikális jobbról is táplálva aángyáni forrást . Most éppen azt javasolta, kerüljön alaptörvénybe, ami már így is benne van, de szerinte nem eléggé, éspedig: „Magyarországon föld csak állami, önkormányzati és természetes magánszemély tulajdonában lehet.” Indoklásként azt hozta fel Varga, hogy míg magyar állampolgár kezében nem magyar EU-s föld csupán egyetlen százaléknyi található, addig idehaza – állítólag – egymillió hektárt birtokolnak, vagy legalábbis bérelnek feketén külföldiek.

Borúra borulás

Ezen a beborulgatós kedden nemcsak Vadai Ágnes borult ki, hanem Mesterházy Attila is – ő is egy fideszesen, Lázár Jánoson. A frakcióvezetői cipója utolsó morzsáit fogyasztó Lázár azzal vívta ki a haragot, hogy az ülésteremben kijelentette: külföldről pénzelt pártokat is találni az Országgyűlésben. A szocialisták elnöke erre a Parlament folyosóján nyilatkozta bele a maga köré kéretett kamerákba, hogy visszahallgatja Lázár szavait, s ha a mindjártminiszter tényleg azt mondta, amit (igen, azt mondta), akkor beperli őt.

Mesterházy sajtótájékoztatója amúgy is bővelkedett büntetőjogi kategóriákban: úgy ítélte meg, „Lázár rajta lehet” a Simicska Lajos tulajdonában álló, és állami megrendelésekkel gazdagon ellátott Közgép „fizetési listáján”, ami felveti a „befolyással való üzérkedés gyanúját”. Mesterházy szerint a Közgép „legrosszabb ajánlatokkal” is rendre győzedelmeskedik az állami tendereken, amiből az következik, hogy „lassan tanítani kell a Közgép csodáját a közgazdasági egyetemen”.

A kormányfő figyelmét segítőkészen arra hívja fel a pártelnök, hogy „a magyar cégek segítése nem egyenlő a fideszes cégek segítésével”. Saját formációjáról pedig ezt állítja: „Mi az a párt vagyunk, aki adományokból és állami támogatásból tartja fenn magát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik